Digitalt Museum Digitalt Museum

Hjälp

Språk / Använda bilder / Beställa bilder / Kommentera / Nyckelord / Ändra kontrast och textstorlek
Se även Söktips

Språk

Högst upp till höger på sidan kan du byta språk på rubriker och ledtexter på DigitaltMuseum. Den information som finns om objekten i samlingarna hämtas direkt från museernas databaser, och finns därför bara på det språk som användes vid registreringen.

Använda bilder

Under bilderna i museernas samlingar finns information om hur bilden får användas. Den kan ha en Creative Commons-licens, vara för gammal för att skyddas av upphovsrättslagen, eller fortfarande skyddas av upphovsrätt. Här nedan kan du läsa mer om de olika alternativen. Under "Avancerad sökning" kan du söka fram bilder som har en viss typ av rättighet knuten till sig.

Creative Commons-licenser innebär att bilderna kan användas utan speciellt tillstånd så länge vissa krav uppfylls. Om du använder en bild med Creative Commons-licens måste du alltid namnge upphovsrättsinnehavaren, men övriga regler skiljer sig åt mellan licenserna. Till exempel får vissa bilder bara användas icke-kommersiellt. Du kan läsa mer om licenserna här.

Public Domain Mark används för bilder som är för gamla för att skyddas av upphovsrättslagen. Dessa bilder får användas fritt, men de ideella rättigheterna (t ex rätten att bli namngiven som upphovsman) kan fortfarande vara aktiva.

Om det inte står något specifikt om rättigheter under bilden har museet eller fotografen full upphovsrätt. I museernas samlingar finns många bilder som av olika skäl inte kan användas fritt. Många andra bilder har oklara rättigheter och kan inte märkas med Creative Commons-licens innan rättigheterna har retts ut. I många fall kan du ändå få tillstånd att använda bilden, kontakta museet för att få uppgifter om priser och villkor.

Om du är osäker på om du får använda bilden på det sätt du tänkt, kontakta alltid museet som publicerat den. Många museer kan också skicka bilder i bättre kvalitet om bilden som finns publicerad inte är tillräckligt högupplöst för det du tänkt använda den till. Arbetskostnader kan då tillkomma. Se nedan för mer information om att beställa bilder.

Beställa bilder

Om du hittar en bild som du vill ha en papperskopia eller en digital kopia med högre upplösning av, använd länken "Beställ bild" under bilden. Bilden läggs då till i beställningsmappen som du hittar uppe till höger på varje sida. Klicka på beställningsmappen för att fylla i kontaktinformation och annan information och skicka beställningen. Där kan du också välja att ta bort bilder ur beställningen innan du skickar iväg den.

Kostnader för t ex material och arbete kan tillkomma vid en beställning, beroende på museets villkor. Du hittar priser och villkor för det aktuella museet i beställningsmappen när du lagt en bild i mappen.

Se till att all information som behövs (t ex önskad bildstorlek, leveranssätt, telefonnummer) finns med innan du skickar iväg beställningen. När du klickar på "Skicka" skickas beställningen iväg till de berörda museerna. Du får också en bekräftelse via e-post. Vill du ändra beställningen eller lägga till mer information, kontakta museet direkt.

Vissa museer tar inte emot bildbeställningar, länken "Beställ bild" visas då inte vid bilderna.

Kommentera

Om du har mer information om ett objekt kan du bidra genom att skriva en kommentar på objektets sida. Vi är alltid intresserade av att få veta mer om samlingarna, och på detta sätt kan även andra besökare få ta del av den kunskap du har om objektets bakgrund eller sammanhang. Du kan också använda länken "Skicka e-mail till museet" om du inte vill skriva en öppen kommentar eller om du har allmänna kommentarer som inte rör ett specifikt objekt.

DigitaltMuseum eller de enskilda museerna tar inte ansvar för att informationen i besökares kommentarer är korrekt. Ser du en kommentar som är opassande kan du anmäla den till oss genom att klicka på länken "Anmäl denna kommentar" vid den kommentar det gäller.

Nyckelord

Alla besökare kan nu lägga till nyckelord (taggar) på objekten, ord som t ex beskriver utseende eller tema eller lyfter fram detaljer som inte beskrivs i museets text om objektet. Nyckelorden gör bland annat att objekten är lättare att hitta; om du till exempel lägger till nyckelordet "Tidaholm" på ett föremål du vet är tillverkat i Tidaholm så finns föremålet med i resultatet när någon söker på "Tidaholm".

Du lägger till nyckelord genom att klicka på länken under "Nyckelord" till höger på ett objekts sida. Skriv in ett ord i rutan du får upp och tryck på "Spara". Du kan också skriva in flera ord åt gången med kommatecken emellan. Felstavade ord, dubbletter eller annat irrelevant kan raderas genom att klicka på det lilla krysset bredvid varje ord.

När du lagt till ett nyckelord kan det ibland dröja upp till några minuter innan det kan hittas vid en sökning.

Ändra kontrast och textstorlek

Längst upp på sidan finns en länk som heter "Hög kontrast". Den ändrar kontrasten på sidan till svart text på gul botten. För att ändra tillbaka till standardinställningar, klicka på "Vanlig kontrast".

Du kan själv ändra textstorleken på sidan genom att ändra inställningarna i din webbläsare. I de flesta fall kan du även använda kortkommandon:

  • Mindre text: Ctrl(/Cmd) -
  • Större text: Ctrl(/Cmd) +
  • Ursprunglig storlek: Ctrl(/Cmd) 0

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...