Digitalt Museum Digitalt Museum

Blus


Om objektet

Benämning:
Blus (Sakord)
Liv (Alternativt namn - Tidigare använt sakord)

Historik:
Användning:
1890 - 1910 (uppskattning)
Brukningsort: Sverige (SE), Bohuslän, Sotenäs hd, Askum, Smögen
Accession:
1937
Säljare till museet, ort: Sverige (SE), Bohuslän, Sotenäs hd, Askum, Smögen

Beskrivning:
Blus av hemvävd röd/vitrandig bomullslärft, enkel rak tillskärning med 2 framstycken och ett bakstycke, mitt fram rynkning mot en ganska vid halsringning med slå av tyget.Isydd ärm med 2 sömmar, nedtill kantad med 7,5 cm bred kant av smårutigt bomullstyg i rött och vitt, knäppt fram med 3 röda flata knappar samt 2 par hakar och hyskor. I midjan finns invändigt en dragsko med knytband av rosa bomullsband. I var sida i nederkant en hank av vitt bomullsband som troligen är för att hålla blusen nere i kjolen. Till största delen maskinsydd men vissa sömmar t.ex isyning av ärmarna är handsydda.
Anm. Verkar närmast oanvänd. Märkligt att se hur man sytt på lappar under ärmen, nere på ärmen och vid sidan om ärmsömmen utan att där är slitet. Några av lapparna påsydda med maskin på utsidan andra är sydda för hand och ligger på insidan.

Identifikationsnr:
NM.0209048

Institution:
Nordiska museet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Blus

Blus (eng. blouse, fr. blouson), ursprungligen en lös, vid skjorta/bussarong. Blusen var i egentlig mening draperad, medan skjortan var figurformad. Blusen var ursprungligen ett mansplagg, använt av sjömän och av arbetare, om än inte vanligt i Sverige.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...