Digitalt Museum Digitalt Museum

Docka


Om objektet

Benämning:
Docka (Sakord)
Kvinnlig docka (Preciserat sakord)

Historik:
H 37 cm
Damdocka av papier-maché, huvud med sköld och halva armar och ben av papier-maché som målats och vaxats. Huvudet med rosa hudfärg, röd sluten mun, grå-svarta ögonbryn, rosa kinder och fasta ögon av glas med svart iris, ingen pupill. Svartmålat hår i mittbena, rester av fastklistrat hår och en ränna mitt uppe på huvudet där man har stuckit in löshår och sedan limmat ner det längs huvudet, s.k. splithead. Armarna är målade i grå-svart, eventuellt för att se ut som handskar och benen målade i vitt för att efterlikna strumpor och på fötterna svarta målade skor med snörning upp på benet. Övriga kroppen består av stoppad kropp klädd med lin. Klädd i: benkläder av vit bomull, hellånga ben, öppna baktill, särk av vit bomull med vid urringning, lång ärm och spets i ärmslutet, vit bomullsklänning med vid urrigning, lång ärm, rikligt rynkad i sidorna och runt urringningen, öppning i fram.
Produktion:
1850 - 1859 (cirka)
Tillverkningsort: Tyskland (DE)
Accession:
1916
Givare, ort: Sverige (SE), Stockholm, Stockholm, Stockholm

Beskrivning:
Inventering Sesam 1996-1999:
H 37 cm
Damdocka av papier-mach¿, huvud med sköld och halva armar och ben av papier-mach¿ som målats och vaxats. Huvudet med rosa hudfärg, röd sluten mun, grå-svarta ögonbryn, rosa kinder och fasta ögon av glas med svart iris, ingen pupill. Svartmålat hår i mittbena, rester av fastklistrat hår och en ränna mitt uppe på huvudet där man har stuckit in löshår och sedan limmat ner det längs huvudet, s.k. splithead. Armarna är målade i grå-svart, eventuellt för att se ut som handskar och benen målade i vitt för att efterlikna strumpor och på fötterna svarta målade skor med snörning upp på benet. Övriga kroppen består av stoppad kropp klädd med lin. Klädd i: benkläder av vit bomull, hellånga ben, öppna baktill, särk av vit bomull med vid urringning, lång ärm och spets i ärmslutet, vit bomullsklänning med vid urrigning, lång ärm, rikligt rynkad i sidorna och runt urringningen, öppning i fram.
Helena Carlsson 1996

Identifikationsnr:
NM.0127097

Institution:
Nordiska museet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Docka

En docka är en leksak som efterliknar en människa. De är i regel tillverkade av tyg eller plast, men även trä-, porslins-, celluloid- och vaxdockor förekommer. Vanligen är dockorna tillverkade som leksaker för barn, traditionellt sätt främst flickor, men det finns även dockor vars funktion är rent dekorativ. Till denna sort kan dräktdockorna räknas, vars huvudsakliga funktion är att bära olika länders eller regioner speciella klädedräkt. De kan utgöra populära samlarobjekt.

Dansa, min docka...

Dansa, min docka... är en svensk film från 1953 i regi av Martin Söderhjelm. Filmen premiärvisades 20 juli 1953 på biograf Spegeln i Stockholm.

Skrållan (docka)

Skrållan är nu för tiden (2012) Sveriges äldsta taldocka.[1] Den skapades 1966, och 2012 tillverkas den fortfarande av företaget Magtoys AB.[1] Skrållan, som är batteridriven, behärskar flera kortare fraser och kan uttrycka törst, hunger och toalettbehov. Skrållan kan även skratta och skrika. Namnet har dockan fått av rollfiguren Skrållan i Saltkråkan, som började sändas i TV under 1960-talet.[1] Skrållan finns både som blondin och brunett.

Docka (olika betydelser)

Docka kan syfta på:

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...