Digitalt Museum Digitalt Museum

Fana


Om objektet

Benämning:
Fana (Sakord)
Norsk fotfolksfana (Alternativt namn)
Dansk fana (Alternativt namn)
Fana för Bergenhusiske regementet (Preciserat sakord)

Historik:
1810 gavs fanan till Andra Akerhusiske regementet eller det Bergenhusiska regementet. Den erövrades 11 augusti 1814 vid Trögstad.
Produktion:
1766 - 1787

Beskrivning:
Duk av röd sidenrips, nu blekt, bestående av två våder à 56 cm. Fållad runt kanterna. Målat motiv bestående av en tvådelad vapensköld. I den övre delen ses det norska lejonet och i den undre det Bergenhusiska infanteriregementets vapen, sju berg. Skölden är krönt av en sluten krona och omges av trofégrupper. Under skölden hänger elefantordens tecken i ett blått band. I dukens övre hörn på stångsidan är en applikation med den danska flaggan, dannebrogen. I de övriga tre hörnen är det krönta monogrammet CR målat i guld. Motivet är omvänt lika på andra sidan.
Duken är virad runt stången och fäst med en rad förgyllda tännlikor. De är spikade med 3 cm mellanrum genom ett 1,5 cm brett, ursprungligen rött, bomullsband.
Stången är rund och omålad, nertill försedd med doppsko.
Fanan saknar spetsblad och endast holken återstår.

Identifikationsnr:
AM.080032

Institution:
Armémuseum

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Armémuseum

Museets webbplats:
www.armemuseum.se

I Armémuseums samlingar finns över 100000 föremål och innehållet spänner över allt från små uniformsdetaljer till stora stridsfordon samt troféer tagna direkt på slagfältet.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Fälttecken

Fälttecken, samlingsbegrepp för fanor och standar som används inom militären för att hålla samman och identifiera trupper i strid. Tidigare avsågs med fälttecken förutom fanor, standar, kommandotecken och banér även mer individuella artefakter som armbindlar, axelskärp med mera.

Trofé

Trofé kan avse:

Fana

En fana är en dekorerad duk fäst på en stång avsedd att bäras. Fanorna var ursprungligen militära fälttecken men används idag av många olika organisationer och bärs vid högtidligare tillfällen i stora fantåg, exempelvis första maj av arbetarrörelsen. En fana är, till skillnad från flaggor, ofta unika. Läran om fanor och flaggor kallas vexillologi.

Honkens trofé

Honkens trofé är ett pris som Sweden Hockey Pool och Kamratföreningen Hockeyjournalisterna årligen delar ut till årets målvakt i svensk ishockey. Priset instiftades 2002 och kan liknas med NHL:s Vezina Trophy.

Avgörande match om Mässcupens trofé

Den avgörande matchen om Mässcupens trofé spelades den 22 september 1971Camp Nou i Barcelona mellan FC Barcelona, Spanien, och Leeds United, England, då dessa lag haft störst framgångar i Mässcupen, för att avgöra vilket lag som skulle få trofén permanent.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...