Digitalt Museum Digitalt Museum

Fana


Om objektet

Benämning:
Fana (Sakord)
Norsk dragonfana (standar) (Preciserat sakord)

Historik:
Möjligen tagen vid Åsak nära Fredrikshald 13/1 1660.

Beskrivning:
Tvåtungad duk av rött ylletyg; kallas hårduk i 1685 års inventarium. Motiv i intarsia, lika på båda sidor. Vitt kors samt över korsmitten det norska lejonet i gult. Yxans blad av mörkblått ylle.
Duken är lindad kring stången och fäst med tännlikor och band.
Stången är brunmålad. Åttkantig upptill och räfflad nertill. Spets saknas.

Identifikationsnr:
AM.080268

Institution:
Armémuseum

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Armémuseum

Museets webbplats:
www.armemuseum.se

I Armémuseums samlingar finns över 100000 föremål och innehållet spänner över allt från små uniformsdetaljer till stora stridsfordon samt troféer tagna direkt på slagfältet.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Fana, Norge

Fana var en kommun i Norge som grundades 1 januari 1838, och som 1 januari 1972 blev en del av Bergen, då Fana slogs ihop med Arna, Laksevåg och Åsane.

Kriget i Danmark 1700 under Stora nordiska kriget

Kriget i Danmark var den landstigningen på Själland 1700 i början av Stora nordiska kriget. Kriget mellan Danmark och Sverige slutade med freden i Traventhal samma år.

Fälttecken

Fälttecken, samlingsbegrepp för fanor och standar som används inom militären för att hålla samman och identifiera trupper i strid. Tidigare avsågs med fälttecken förutom fanor, standar, kommandotecken och banér även mer individuella artefakter som armbindlar, axelskärp med mera.

Trofé

Trofé kan avse:

Danmark-Norge

Danmark-Norge är en ofta brukad benämning för de förenade kungarikena Danmark och Norge. Det inkluderade de norska skattländerna Island, Grönland och Färöarna. De båda länderna var i personalunion från 1380 till 1536 och i realunion från 1536 till 1814.[1]

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...