Digitalt Museum Digitalt Museum

Förkläde


Om objektet

Benämning:
Förkläde (Sakord)

Historik:
Produktion:
1770 - 1799 (tyget)
Tillverkningsort: Europa
Användning:
1770 - 1799 (uppskattning 1700-talets senare del)
Brukningsort: Sverige (SE), Värmland, Älvdals hd, Dalby
Accession:
1904
Säljare till museet, ort: Sverige (SE), Stockholm, Stockholm, Stockholm

Beskrivning:
Förkläde av stormönstrad ylledamast i 1700-talsmönstring. Gulgrönt stort blommönster på mörkgrön botten. Förklädet är hopsytt av 2 hela vådbredder med stadkanter i var sida. Upptill rynkat mot en remsa av mörkblå vadmal med fastsydda knytband av olika hemvävda band. I ena sidan ett ripsband i brunt, blått och gult ullgarn på linvarp och i den andra sidan ett mönstervävt band med rött upplockat mönster på oblekt linnebotten. I mönstret är invävt initialerna L K O D. I nederkanten är förklädet skott med 3,5 cm brett ylleband skarvat av ett helrött band och ett rött med smala vita ränder. På insidan av midjelinningen broderat med vitt: 90.
Förklädet är unikt och mycket välbevarat sånär som på några malhål på midjeremsan av vadmal.
Ylledamast av denna höga kvalitet vävdes i första hand i Norwich, England, men tillverkning fanns även på andra platser eftersom detta var ett modernt tyg under 1700-talet. Till Sverige kom utländska tyger av denna sort in i allmogedräkten i slutet av 1700-talet och eftersom det var dyrbara köpetyger användes de till högtidsdräkt i första hand bröllopsdräkterna för både kvinnor och män, vanligast som livstycken och västar, i enstaka fall som kjolar och ännu mer sällan som förkläden. I detta fall kan man se hur rapporten har sett ut, vilket är svårare på de tillskurna livstyckena. Eftersom sådana utländska tyger hade importförbud under 1700-talet kan de ha kommit illegalt via gränshandeln med Norge.
Förklädet kom in tillsammans med ett par sammanbundna kjolväskor av rött tyg med påsydda silverband, inv.nr 98867 som använts som brudklädsel. Det kan mycket väl vara från samma brud.
/Berit Eldvik 2008-06-09

Identifikationsnr:
NM.0098866

Institution:
Nordiska museet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Förkläde

Förkläde är ett skyddande plagg som bärs utanpå den övriga klädseln. Förkläde kan bäras i syfte att skydda övrig klädsel från slitage och stänk, i hygieniskt syfte samt som dekorativt plagg. Det är främst flickor och kvinnor som använder förkläde som dekorativt plagg. Beroende på användningsområdet är förkläden gjorda av olika material, till exempel olika slags vävtextil, gummi, bly (till skydd mot röntgenstrålning) eller läder. Vissa förkläden har stora fickor där arbetsredskap och liknande kan placeras.

Carl Larsson-förkläde

Carl Larsson-förkläde (Karinförkläde) är ett förkläde med påsydd bröstlapp och hängslen med volanger som går i kors i ryggen. Hängslena fäster antingen till förklädets knytband eller till dess kjoldel.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...