Digitalt Museum Digitalt Museum

Hjälm m/1885


Om objektet

Benämning:
Hjälm m/1885 (Sakord)
Hjälm m/1885 för manskap vid infanteri (Preciserat sakord)

Beskrivning:
Samhörande pik, plym och förvaringsask.

Identifikationsnr:
TES.000122

Institution:
Teleseum

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Teleseum

Museets webbplats:
www.teleseum.se

På museet finns föremål och fotografier som berättar om vårt gemensamma militärhistoriska arv. Många som har gjort militärtjänst eller arbetat inom försvaret kommer att känna igen kläder, utrustning, vapen, möbler och miljöer.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Hjälm m/1885

Hjälm m/1885 var en hjälm som användes inom försvarsmakten (dåvarande krigsmakten). [1] Fram till och med 1895 kallades hjälmen för kask m/1885 i och med införandet av uniform m/1895. [2]

Huvudbonad

En huvudbonad är ett plagg avsett att klä huvudet. Den kan vara ett insignium, som en krona eller en studentmössa; ett skyddsplagg, som en hjälm eller en toppluva; eller en modedetalj, som en baseballkeps.

Uniform

En uniform är en tjänstedräkt som är likformig och fastställd i regler eller avtal. Ofta finns på en uniform någon form av gradbeteckning, eller en namnbricka. Vad som ingår i uniformen varierar mellan olika arbetsgivare, arbetsplatser, länder och yrkesgrupper.

Balaklava (huvudbonad)

Balaklava, skidmask, väpnarluva, rånarluva, eller hjälmunderlag (militär benämning) är ett slags mössa med skydd även för ansiktet. Det finns två vanliga varianter av balaklava, en som förutom hjässan även täcker ansiktet, med undantag för ögonen och munnen i tre hål. Den andra vanliga varianten har ett större hål som hela ansiktet kan få plats i. Balaklavor kan vara antingen stickade av ull eller acryl , eller tillverkade av fleece eller neoprene. Plagget skyddar mot kyla,vind och regn vid till exempel skidåkning, ridning och mopedkörning. Balaklavor används även sommartid, då som skydd mot insekter etc. vid arbete i skogen, samt vid olika typer av jakt. Även balaklavor bärs ofta i "lager på lager", att bära en eller flera balaklavor gör att man fryser betydligt mindre om resten av kroppen.

Snibb (huvudbonad)

Snibb är en traditionellt kvinnlig huvudbonad av tyg, som ofta är trekantig och med knytband som fästs i nacken. Då den används vid köksarbete kan den kallas kökssnibb.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...