Digitalt Museum Digitalt Museum

Kamera


Om objektet

Benämning:
Kamera (Sakord)

Historik:
Produktion:
1918 (1918 EFTER)
Tillverkningsort
Tyskland (DE), Sontheim am neckar
Tyskland (DE), Jena
Användning:
1960 (1960 FÖRE)
Brukningsort: Sverige (SE), Stockholm, Stockholm, Stockholm
Accession:
1961
Givare, ort: Sverige (SE), Skåne, Skåne, Helsingborg, Helsingborg

Identifikationsnr:
NM.0284946A-B

Institution:
Nordiska museet

Består av:
NM.0284946A Föremål Kamera
NM.0284946B+ Föremål Kamera

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Kamera

En kamera är en apparat som används för att ta fotografier. Ordet "kamera" kommer från latinets camera obscura vilket betyder "mörkt rum". Denna artikel behandlar främst stillbildskameror, se även artikeln om filmkameror. En kamera består av en ljustät kammare i vilken det i ena änden sitter ett objektiv eller motsvarande och i den andra något ljuskänsligt material. En bild projiceras på det ljuskänsliga materialet, och denna bild kan reproduceras till ett fotografi.

Goldene Kamera

Goldene Kamera är ett film- och TV-pris som delas ut varje år sedan 1965 av den tyska TV-tidningen Hörzu.

Disc-kamera

Disckameran lanserades 1982 av Kodak. Den marknadsfördes i huvudsak som partykamera. Den slutade tillverkas i början av 90-talet. Trots den korta tiden den fanns hann man producera över 100 olika modeller av olika fabrikat. Istället för vanlig film på rulle hade den här kameran en skiva av samma material som vanlig färgfilm. Discfilm finns sedan 1999 inte att köpa. Kameran var mycket liten och tunn och fick plats i fickan. Enligt reklamen skulle det platta filmformatet ge bättre skärpa än rullfilm, för vilken bristande sträckning i kameran kan ge upphov till oskärpa. Det lilla negativformatet, ca 8.2mm x 10.6mm (ungefär samma som Minox), gav korniga bilder vid stor förstoring, och precisionen var för många kameramodeller dålig vad gäller avståndet mellan objektiv och film, vilket ofta gav suddiga bilder.

Kamera (musikgrupp)

Kamera är en svensk musikgrupp bildad 2000 av Carl DeLorean, Joakim Hjelm och Kit Balance. Gruppen spelade till en början synthpop i stil med Pet Shop Boys och The Cure, men har på senare skivor alltmer utvecklats till att spela indierock.[1]

Hasselblad (kamera)

Hasselblad, HB eller hasselbladare är det vardagliga namnet på kameror gjorda av Victor Hasselblad AB (Hasselblad AB) i Sverige.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...