Digitalt Museum Digitalt Museum

Kamera


Om objektet

Benämning:
Kamera (Sakord)
Spegelreflexkamera (Preciserat sakord)

Historik:
Produktion:
1950
Tillverkningsort: Tyskland (DE)
Produktion:
1950
Tillverkningsort: Tyskland (DE), Braunschweig
Användning:
1950 - 1970
Brukningsort: Sverige (SE), Lappland
Accession:
2006
Givare, ort: Sverige (SE), Södermanland, Öknebo hd, Turinge, Nykvarn

Beskrivning:
Spegelreflexkamera med fodral.
a+) Tvåögd spegelreflexkamera av stål, svart, med uppfällbart ljusschakt ovantill med uppfällbar lins för fininställning av skärpan. Framtill etikett: "Rolleicord DBP 1901177 DBGM". På övre ögat: "Heidosmat f:3,2/7,5 cm". Slutaren märkt: "Franke & Heidecke Braunschweig Synchro-Compur". Objektivet märkt: "Schneider-Kreuznach Xenar 1:3.5/75 5328965"
Löst åttaformat linsskydd av aluminium med text: "Rollei" Under kameran fäste för stativ och arm till blixtaggregat.
För rullfilm 6x6

b+) Mörkbrunt läderfodral med nedfällbar klaff framtill märkt Rolleicord. På baksidan fönster för kamerans exponeringsskala. Hål för kamerans reglage så den kan användas med fodralet på. Upptill på var sida ett litet metallbleck som kan dras upp då kameran skall tas loss ur fodralet. Lång bärrem med ficka. I fickan löst gulfilter märkt:"Rollei -gelb - mittel - Germany" .

Använd tillsammans med 329.558-329.563.
Använd av Ernst Manker, som var verksam vid Nordiska museet 1939-61 som intendent och föreståndare för sameavdelning.
/Heidi Henriksson 2007-02-02

Utdrag från Bilaga.
"Rolleicordkamera från 1950-talet med motljusskydd och gulfilter. Gulfilter var det enda filter han använde för att skapa större kontraster mellan moln och himmel. Motljusskydd använde han aldrig utan lät alltid någon medarbetare skugga objektivet med en hatt om det var motljus."
"Min far var inte någon utbildad fotograf, men hade sedan tidiga år ett stort fotointresse. Att hans bilder kom att bli så bra, som de blev berodde nog mycket på hans etnografiska kunskaper och blick för vad som var väsentligt att fotografera. Ofta var ljusförhållandena besvärliga i fält för att få bra bilder. Eftersom han aldrig använde sig av exponeringsmätare kunde en och annan bild bli felexponerad. På Nordiska museets fotoavdelning arbetade en mycket skicklig kopist, Thyra Christensson, och tack vare henne blev kopiorna av hög kvalitet. Jag minns att min far var mycket tacksam för det arbete hon utförde åt honom.
Under sina första vandringar hade han vandringskängor, men övergick senare till stövlar, som han kunde dra långt upp på benen då det oftast var vått ute i markerna."
Brev från Jan Manker 15 juni 2005.

I de nedvikta stövelskaften brukade min far vid fotografering lägga ifrån sig tillbehör till kameran under fotografering.
Uppgift per telefon från Jan Manker 2007-02-01

Påförd text:
Påskrift: Rolleicord DRP 1901177 DRGM Heidosmat f:3,2/75 cm
Påskrift: Franke & Heidecke Braunschweig Synchro- Compur
Påskrift: Schneider-Kreuznach Xenar 1:3.5/75 5328965
Påskrift: Rollei -gelb - mittel.

Identifikationsnr:
NM.0329556A-B

Institution:
Nordiska museet

Består av:
NM.0329556A+ Föremål Kamera
NM.0329556B+ Föremål Kamera

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Kamera

En kamera är en apparat som används för att ta fotografier. Ordet "kamera" kommer från latinets camera obscura vilket betyder "mörkt rum". Denna artikel behandlar främst stillbildskameror, se även artikeln om filmkameror. En kamera består av en ljustät kammare i vilken det i ena änden sitter ett objektiv eller motsvarande och i den andra något ljuskänsligt material. En bild projiceras på det ljuskänsliga materialet, och denna bild kan reproduceras till ett fotografi.

Goldene Kamera

Goldene Kamera är ett film- och TV-pris som delas ut varje år sedan 1965 av den tyska TV-tidningen Hörzu.

Disc-kamera

Disckameran lanserades 1982 av Kodak. Den marknadsfördes i huvudsak som partykamera. Den slutade tillverkas i början av 90-talet. Trots den korta tiden den fanns hann man producera över 100 olika modeller av olika fabrikat. Istället för vanlig film på rulle hade den här kameran en skiva av samma material som vanlig färgfilm. Discfilm finns sedan 1999 inte att köpa. Kameran var mycket liten och tunn och fick plats i fickan. Enligt reklamen skulle det platta filmformatet ge bättre skärpa än rullfilm, för vilken bristande sträckning i kameran kan ge upphov till oskärpa. Det lilla negativformatet, ca 8.2mm x 10.6mm (ungefär samma som Minox), gav korniga bilder vid stor förstoring, och precisionen var för många kameramodeller dålig vad gäller avståndet mellan objektiv och film, vilket ofta gav suddiga bilder.

Kamera (musikgrupp)

Kamera är en svensk musikgrupp bildad 2000 av Carl DeLorean, Joakim Hjelm och Kit Balance. Gruppen spelade till en början synthpop i stil med Pet Shop Boys och The Cure, men har på senare skivor alltmer utvecklats till att spela indierock.[1]

Hasselblad (kamera)

Hasselblad, HB eller hasselbladare är det vardagliga namnet på kameror gjorda av Victor Hasselblad AB (Hasselblad AB) i Sverige.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...