Digitalt Museum Digitalt Museum

Kolt


Om objektet

Benämning:
Kolt (Sakord)

Historik:
Kolten har tillhört släkten Brahe på Salsta slott, Lena socken, Uppland.

Gåva 1979 från Gustaf von Essen, Västeräng, Tensta socken, Uppland.
Produktion:
1750 - 1800
Ägande:
Tidigare ägare, säker: Brahe
Tidigare ägare, ort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Lena, Salsta, Salsta slott
Accession:
1979
Givare till museet, säker: Essen, Gustaf von
Givare, ort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Tensta, Västeräng

Beskrivning:
Kolt av mönstervävt siden, ljus botten med blomrankor och blombuketter i olika rosa och gröna nyanser. Lång ärm, klippt i ett stycke med livet. Mycket insvängd bak.

Identifikationsnr:
UM18751

Institution:
Upplandsmuseet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Upplandsmuseet

Museets webbplats:
www.upplandsmuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan uppgifterna om objekten variera. Kontakta gärna Upplandsmuseet om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen. Tack på förhand!

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Kolt

Kolt är ett traditionellt plagg som använts i många kulturer. I svensk vardagsklädsel är kolten sedan länge reducerad till barnplagg, vilket har givit upphov till uttrycket koltålder. Kolten kan sägas vara en skjorta med vid nederdel, likt en kort klänning.

Dräkt

En dräkt är en enhetlig uppsättning av kläder. En dräkt kan vara insignier för en organisation eller ett yrke eller ämbete (såsom en uniform eller ämbetsdräkt), användas vid fester och högtider (till exempel frack, balklänning, folkdräkt och smoking) eller vara avsedd att skydda kroppen vid extrema förhållanden (bl a rymddräkt, rustning eller dykardräkt).

Mantel (dräkt)

En mantel är ett enkelt, ärmlöst överplagg som i äldre tid bars till skydd mot väder och kyla i synnerhet på resor. Manteln är ett stort stycke tyg eller skinn – vanligen rektangulärt eller halvcirkelformat – som hängs över axlarna och sveps runt kroppen, det är alltså ett så kallat draperat klädesplagg. Ett dräktspänne under halsen eller över högra axeln håller manteln på plats (det senare lämnar svärdsarmen fri).

Kostym (dräkt)

En kostym eller kavajkostym, av franska costume, av italienska costume 'dräkt', 'klädnad', 'kostym', från latin consuetudo 'vana', 'sed', (engelska: 'lounge suit') är ett typ av klädesplagg bestående av kavaj, långbyxor samt eventuellt även en väst i samma tyg. Kostymen blev allmän vardagsklädsel för över- och medelklassens män kring 1870-talet.[1]

Dräkt (damplagg)

Dräkt är ett damplagg bestående av jacka och kjol eller byxor, vanligtvis i matchande tyg och färg. Den sistnämnda kombinationen brukar kallas byxdress. Kvinnans dräkt blev modern på 1890-talet, och den imiterade mannens kostym. Trots att dräkten för damer ursprungligen var avsedd för promenadbruk, kom den snart att bli en praktisk klädsel för vissa typer av förvärvsarbetande kvinnor.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...