Digitalt Museum Digitalt Museum

Leksak


Om objektet

Benämning:
Leksak (Sakord)
Leksaksdjur (Preciserat sakord)

Historik:
Leksakshästen har tillhört givaren Rune Åberg som barn. Han är född 1931 på Strömsbergs bruk, Tolfta socken, Uppland. Fadern var lantarbetare/statare på bruket som ägdes av Stora Kopparberg. De bodde i en liten statarlänga i Dorkarby i närheten av herrgården. Hästen tillverkade hans far Gustaf Edvin Åberg åt honom 1933 eller 1934. Han tillverkade också en kälke, UM21491. Den bruna färgen är påmålad av Rune själv.

Gåva den 30 november 1988 från Rune Åberg, Uppsala.
Produktion:
1933 - 1934
Tillverkare, säker: Åberg, Gustaf Edvin
Tillverkningsort: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Tierp, Tolfta, Dorkarby
Användning:
Brukare, säker: Åberg, Rune
Brukningsort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Tierp, Tolfta, Dorkarby
Accession:
1988
Givare till museet, säker: Åberg, Rune
Givare, ort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Uppsala, Svartbäcken, Ingvar

Motiv:
Häst av trä, tillverkad av brädor, står på två tvärställda brädor med hjul av trä i båda ändar.

Beskrivning:
Häst av trä, tillverkad av brädor, står på två tvärställda brädor med hjul av trä i båda ändar. Målad blå med en del brunröda fläckar. Dragsnöre av papper. I hålet i huvudet har suttit en pinne att hålla i.

Identifikationsnr:
UM21490

Institution:
Upplandsmuseet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Upplandsmuseet

Museets webbplats:
www.upplandsmuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan uppgifterna om objekten variera. Kontakta gärna Upplandsmuseet om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen. Tack på förhand!

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Statare

En statare var en gift lantarbetare som fick en stor del av sin lön (stat) in natura av en jordägare (patron). Statare förekom mest på större gårdar i södra Sverige och anställdes i regel på ettåriga kontrakt. Under den sista veckan i oktober, den så kallade slankveckan, var det möjligt för statare att flytta och söka anställning vid andra gods. Det var vanligt att statarfamiljer flyttade ofta.

Leksak

Leksaker, som ord använt i svenskan sedan 1729,[1] från isländskans leika,[2] är de föremål som företrädesvis barn använder vid lek. Dessa är ofta pedagogiska.[3] Det förekommer också som uttryck för de föremål som vuxna roar sig med, och kan i vissa fall användas som uttryck för hur människor förhåller sig till varandra.

Häst

Tamhäst (Equus ferus caballus) är en domesticerad underart av vildhästen som tillhör släktet hästar (Equus). Hästen domesticerades för cirka 6000 år sedan,[källa behövs] och har sedan dess använts som dragdjur eller riddjur, men även som föda och för att producera mjölk eller djurhudar. Under lång tid har man avlat fram flera skiftande typer i färg och kroppskonstitution, vilka utvecklats till dagens hästraser. Idag är hästen fortfarande vida använd som arbetsdjur, till nöje och fritid, och inom sport.

Min Häst

Min Häst är en hästtidning för barn och yngre tonåringar, även vuxna, med blandat innehåll av främst tecknade serier men också reportage, artiklar och fakta om hästar och ridning. Min Häst har kommit ut i Sverige sedan 1972, det året kom det 4 nummer, sedan 1993 har det kommit 27 nummer varje år. Tidningen tecknas av Lena Furberg och ges ut av Egmont Kids Media Nordic AB.

Byggsats (leksak)

En byggsats är i leksaks- och hobbysammanhang endera en uppsättning standardiserade delar som gör det möjligt att konstruera och bygga en mängd olika mekaniska modeller, eller på en sats av delar som är speciellt utformade för att bygga en specifik naturtrogen skalmodell av något föremål. Byggsatser med standardiserade delar är normalt avsedda att kunna byggas ihop och åter plockas isär, medan de som är avsedda för en skalmodell ibland är tänkta att sättas samman och sedan förbli sammansatta.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...