Digitalt Museum Digitalt Museum

Livstycke


Om objektet

Benämning:
Livstycke (Sakord)
Liv (Preciserat sakord)

Historik:
Produktion:
1800 - 1825 (uppskattning)
Tillverkningsort: Sverige (SE), Västergötland, Kållands hd, Rackeby
Användning:
Brukningsort: Sverige (SE), Västergötland, Kållands hd, Rackeby
Accession:
1875

Beskrivning:
Livstycke av smalrandigt halvylle. Varp av grågrönt lingarn med inslag av strävt tunt redgarnsull i rött, svart och grönt med en tråd vitt lingarn i slinger med en svart tråd i varannan röd rand.
2 framstycken/sidstycken med tillsydd långsmal skörtflik i nederkanten i var sida, 2 ryggstycken avsmalnande nedåt i ett litet ryggskört med rundade skörtflikar som överlappar varann. I ryggsömmarna samt i framkanterna kanaler för träspröt sydda med vitt lingarn i förstygn och kedsjestygn. Likadana vita stickningar kring hals-och ärmhål samt som en sicksackbård i kedjesöm kring snörningen och framtill runt halsen. 5 par snörhål tränsade med vitt lingarn. Livstycket fodrat med tre olika randiga tyger i halvylle som samtliga sannolikt är återanvända bitar av äldre kjolar. Två är brunbottnade med smala ränder i rött och grönt resp, rött, blått och vitt. Det tredje är vitbottnat med ränder i tegelrött med bruna eller blå hoppor samt bruna/blå ränder Det ljusa tyget sannolikt en sommarkjol.
Anm. Livstycket trasigt på flera ställen, träspröten i ryggen borta och de i framkanterna brutna på ett ställe. Skadorna finns antecknade redan på tidigt katalogkort.
Intressant att kunna få 3 olika kjoltyger belagda på detta vis.
/Berit Eldvik 2008-02-20

Identifikationsnr:
NM.0008815

Institution:
Nordiska museet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Livstycke

Livstycke, tättsittande linne/dräktliv som täcker bålen.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...