Digitalt Museum Digitalt Museum

Livstycke


Om objektet

Benämning:
Livstycke (Sakord)

Historik:
Användning:
1780 - 1820 (uppskattning)
Brukningsort: Sverige (SE), Bohuslän, Inlands norra hd, Norum
Accession:
1908
Givare, ort: Sverige (SE), Bohuslän, Inlands norra hd, Norum, Stenungsön

Beskrivning:
Livstycke av 1700-talstyp med snörning och träspröt. Av halvylle med varp av oblekt lingarn och täckande inslag i tuskaft av rött entrådigt ullgarn. Strödda stiliserade blommor och små rombmönster inplockade i krabbasnår med grönt och mörkblått ullgarn samt vitt och ljusblått bomullsgarn.
2 framstycken/sidstycken och 2 ryggstycken som avslutas nedtill i 2 skörtveck, framtill skörtsprund som förstärkts med infällning i rundningen för ökad hållbarhet.Ryggsömmarna är sydda med inåtvikt s.k. spilsöm, som visar på drag från norskt dräktskick, där spilsöm är mycket vanlig. I de tre ryggsömmarna dessutom passepoaler av ljusblå sidenband. Vid varje söm samt i framkanterna insydda träspröt i kanaler. Foder av oblekt linnelärft. Snörning med 4 par snörhål kantsydda med oblekt lingarn. Hålen sitter parallellt. Snörningen dold under en påsydd koniskt svängd bröstlapp med avpassat blommönster och med 3 rader insydda spröt. På axlarna, som är öppna, ett par snörhål för att kunna reglera höjden.
Dessa ltyger med inplockade krabbasnårsmotiv är egna för Bohuslän , men liknande har funnirs i Norge. I Röhsska museet, Göteborg finns ett större tygstycke med blåsvart bottenfärg som möjligen kan ha varit en kjol. Bohusläns museum har ett täcke av blåbottnat sådant tyg med ett mittfält av broscherad ylledamast.
/Berit Eldvik 2010-05-24

/Berit Eldvik 2010-05-24

Identifikationsnr:
NM.0112457

Institution:
Nordiska museet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Livstycke

Livstycke, tättsittande linne/dräktliv som täcker bålen.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...