Digitalt Museum Digitalt Museum

Mössa m/1865-99


Om objektet

Benämning:
Mössa m/1865-99 (Sakord)
Mössa m/1865-99 för kapten vid Fortifikationen (Preciserat sakord)

Beskrivning:
Mössa m/1865/99, för kapten vid Fortifikationen. Med tillhörande förvaringsask av papp.

Påförd text:
Prägling (Ägare, brukare.): N.E.

Identifikationsnr:
MILI.007506

Institution:
Miliseum

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Miliseum

Museets webbplats:
www.vaggeryd.se/museum

Museets föremålsbestånd utgörs av de huvudsakligen militärhistoriska samlingarna från f.d A6 Försvarshistoriska Museum i Jönköping och från f.d Göta Ingenjörregementes museum i Eksjö. Även föremål från Jönköpings läns Museum ingår.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Huvudbonad

En huvudbonad är ett plagg avsett att klä huvudet. Den kan vara ett insignium, som en krona eller en studentmössa; ett skyddsplagg, som en hjälm eller en toppluva; eller en modedetalj, som en baseballkeps.

Uniform

En uniform är en tjänstedräkt som är likformig och fastställd i regler eller avtal. Ofta finns på en uniform någon form av gradbeteckning, eller en namnbricka. Vad som ingår i uniformen varierar mellan olika arbetsgivare, arbetsplatser, länder och yrkesgrupper.

Balaklava (huvudbonad)

Balaklava, skidmask, väpnarluva, rånarluva, eller hjälmunderlag (militär benämning) är ett slags mössa med skydd även för ansiktet. Det finns två vanliga varianter av balaklava, en som förutom hjässan även täcker ansiktet, med undantag för ögonen och munnen i tre hål. Den andra vanliga varianten har ett större hål som hela ansiktet kan få plats i. Balaklavor kan vara antingen stickade av ull eller acryl , eller tillverkade av fleece eller neoprene. Plagget skyddar mot kyla,vind och regn vid till exempel skidåkning, ridning och mopedkörning. Balaklavor används även sommartid, då som skydd mot insekter etc. vid arbete i skogen, samt vid olika typer av jakt. Även balaklavor bärs ofta i "lager på lager", att bära en eller flera balaklavor gör att man fryser betydligt mindre om resten av kroppen.

Snibb (huvudbonad)

Snibb är en traditionellt kvinnlig huvudbonad av tyg, som ofta är trekantig och med knytband som fästs i nacken. Då den används vid köksarbete kan den kallas kökssnibb.

Chaperon (huvudbonad)

Chaperon, eller chaperong, är en huvudbonad bestående av en mer eller mindre avancerad tygkreation som täcker huvud och hals. Den bars av både män och kvinnor under medeltiden i Frankrike och Burgund.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...