Digitalt Museum Digitalt Museum

Tröja


Om objektet

Benämning:
Tröja (Sakord)

Historik:
Användning:
1700 - 1799 (uppskattning 1700-talet)
Brukningsort, sannolik: Sverige (SE), Skåne, Färs hd
Accession:
1893
Givare, ort: Sverige (SE), Stockholm, Stockholm, Stockholm

Beskrivning:
Kvinnotröja av svart redgarn i kypert, ålderdomlig typ sydd med grovt gråvitt lingarn, 2 framstycken/sidstycken med breda infällda skörtkilar i sidorna, ett ryggstycke med söm i rät vinkel mot sidorna och skörtveck i var söm. Isydd rak ärm med en söm, ärmsprund knäppt med en hake och hyska av mässing, i sömmen ovanför sprundet infällt en kort remsa röd vadmal. ärmarna kantade med 6 cm breda mönstervävda sidenband, som varit mönstrade i flera färger men nu är starkt nedbrutna, trådslitna och gråvita. Ovanför sidenbandet spår av en blå söm som kan tyda på att ett annat band suttit ovanför detta. Axelkarmar. Kantad runt halsen med röd vadmalsremsa och längs framkanterna röda kyprade redgarnsband som antagligen är senare påsydda. Infodring i framkanterna av vit linnelärft, knäppning med 2 hakar och hyskor av mässing, överst en trådhank istället för hyska. Bålen ofodrad, ärmarna fodrade med oblekt linnelärft. I nederkantens fåll 2 rader lintråd nedsydd med kastsöm.
Anm. De röda redgarnsbanden skadade, sidenbanden mycket slitna.
Såväl tyg som modell och sömnadssätt har en ålderdomlig karaktär. Den tillhör den äldsta tröjtypen i Skåne med anor från 1600-talet. Samma typ finns förutom på en del håll i Skåne även i Toarp i Västergötland och i Siljanssocknarna Mora och Orsa i Dalarna. Se S. Svensson: Skånes folkdräkter sid 69, Sthlm 1935.
/Berit Eldvik 2010-11-22

Identifikationsnr:
NM.0075399

Institution:
Nordiska museet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Tröja

Tröja är en typ av klädesplagg som täcker torson och oftast har ärmar.

Olle (tröja)

Olle är en tjock ylletröja. Namnet härrör från kapten Gustaf Adolf Ohlson (1845-1931) vid Jönköpings regemente, som lät tillverka en typ av grå ylletröja som skulle användas i armén. [1] Sedermera infördes en stickad yllemössa som kom att gå under namnet "Olles bror".

Ingen vill veta var du köpt din tröja

"Ingen vill veta var du köpt din tröja" är en singel och en låt från 2004 som innebar genombrottet för svenska popgruppen Raymond & Maria. [1] Den fick en Grammis för "årets låt 2004". [2] På singeln finns låten "Ingen vill veta var du köpt din tröja" samt "Tous les garçons et les filles" på franska. Singeln distribueras av Warner Music, och släpptes den 5 maj 2004. Den toppade bland annat den svenska singellistan. Låten finns även med text på engelska (översatt av gruppmedlemmarna själva), under titeln "No One Notices Your Brand New T-Shirt".

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...