Digitalt Museum Digitalt Museum

Vävprov


Om objektet

Benämning:
Vävprov (Sakord)
Draperi (Sakord)

Historik:
Vävprovet tillhör den så kallade hemslöjdssamlingens B-samling, som samlades in av Uppsala läns hemslöjdsförening under åren 1916-1993.

Ingrid Skerfe-Nilsson står för draperitygets komposition.

Hemslöjdssamlingen deponerades på Upplandsmuseet 1981-12-21 av Uppsala läns hemslöjdsförening och skänktes till Upplandsmuseet 1994-06-01 av Hemslöjdsföreningen i Uppsala län.
Produktion:
Designer/Formgivare: Skerfe-Nilsson, Ingrid
Designer/Formgivare, ort: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Uppsala
Ägande:
Tidigare ägare, säker: Uppsala läns hemslöjdsförening
Tidigare ägare, ort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Uppsala
Annat (Inskrivet i liggaren "KATALOG ÖVER NYTILLVERKNINGAR"):
1945
Accession:
1994
Givare till museet, säker: Hemslöjdsföreningen i Uppsala län
Givare, ort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Uppsala

Beskrivning:
Vävprov ämnat för draperityg vävt med bomull-, konstfiber-, lin- och ullgarn i rosengång och rya. Färgerna är i gult, beige, rött, brunt och grönt med vita ryaknutar. Vävprovet har nummer "B-2202".

Identifikationsnr:
UM35292

Institution:
Upplandsmuseet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Upplandsmuseet

Museets webbplats:
www.upplandsmuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan uppgifterna om objekten variera. Kontakta gärna Upplandsmuseet om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen. Tack på förhand!

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Hemslöjd

Hemslöjd är en hantverksmässig tillverkning av bruks- eller prydnadsföremål för eget behov eller till försäljning.

Vävning

Vävning är en textil produktionsmetod från vår tideräknings början. Den går ut på att fläta samman två vinkelräta trådsystem (varp och inslag, även kallad väft) för att åstadkomma tyg, vävnader, av olika slag. Den del av ett ofullbordat tyg, och som ännu sitter kvar i vävstolen kallas väven.

Formgivning

Design är ett begrepp som beskriver ett föremåls konstruktion, formgivning eller den skapandeprocess[1] som används från idéstadiet till färdig produkt. Dessa produkter utvecklas efter funktionella och estetiska krav med utgångspunkt från brukarens behov. Design tillämpas för utveckling av varor, tjänster, processer och miljöer.[2] Då inkluderas funktioner som teknik, användarvänlighet, miljövänlighet, utseende, affärslösningar och även marknadsföring. Det finns emellertid ingen allmänt accepterad definition av ordet design, då termen har olika betydelser inom olika designdiscipliner och användarområden.

Svensk Hemslöjd

Föreningen för Svensk Hemslöjd, kort Svensk Hemslöjd, bildades 1899 på initiativ av Lilli Zickerman och med prins Eugen som ordförande.

Kategori:Hemslöjd

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...