Photo:
Segemark, Peter
/
Nordiska museet
(Upphovsrätt)
* Depicted object has its own license
Photo:
Segemark, Peter
/
Nordiska museet
(Upphovsrätt)
* Depicted object has its own license
Julita gård, sommarsäsong. Park och utomhusmiljöer med besökare. Banderoll för "Linnés Tre Riken", bollspel. Juni 2007.
Julita gård
Julita gård, som ägs och drivs av Nordiska museet, ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren. I den bevarade miljön från förra sekelskiftet finns utställninga ...
Julita gård
Julita gård, som ägs och drivs av Nordiska museet, ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren. I den bevarade miljön från förra sekelskiftet finns utställningar och evenemang för stora och små som belyser trender och traditioner kring det svenska lantbruket. Här finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till.
Stora huset, Franska parken och Rosenträdgården
1760 stod Stora Huset klart. Bygget hade pågått länge. Den tidigare mangårdsbyggnaden härjades av en brand 1745. Stora Huset har guidade visningar dagligen under sommarsäsongen, då visas de flesta av husets 20 rum. Rummen är möblerade som de var på Arthur Bäckströms, Julitas sista privata ägare, tid. Det vi kommer in i är alltså Arthur Bäckströms hem. På nattygsbordet bredvid Arthurs säng ligger hans bibel och glasögonen. Löjtnant Arthur Bäckström dog 1941. Han testamenterade hela Julita Gård till Nordiska Museet.
Den franska parken eller barockträdgården, har sitt ursprung i 1600-talets Frankrike. Julitas franska park ser man bäst från Stora Husets baksida. Där kan man betrakta helheten. En fransk park, är symetriskt uppbyggd med ett långt perspektiv där alla delar samverkar för att förstärka helheten. På Julita kantas parken av en allé med lindar och avslutas med ett lusthus.
Rosengården rekonstruerades under 1990-talet. Till sin hjälp hade man ritningar och fotografier från 1930-talets början. Det var omöjligt att fastställa vilka rosor som fanns i Rosengården på den tiden, så man valde sorter som var populära under trettiotalet. Brunnen och bågarna med pipranka fanns här redan på trettiotalet.
Köksträdgården och Örtagården
Människan har förmodligen alltid använt växter som medicin. I Julitas örtagård odlar vi medicinalväxter som kan ha införts av munkar till Sverige och andra som troligen har använts här i norden långt innan det fanns några munkar här. Somliga av växterna som finns här användes till att färga garner och tyger med. Örtagården, med alla dess dofter och färger, är väl värd ett besök på sommaren.
Ända sedan tidig medeltid var köksträdgården en viktig del för godsets matförsörjning.
Köksträdgårdar kallades tidigare för kålgårdar. Kål i alla dess former hör till de äldsta köksväxterna i vårt land och hade en självklar plats i trädgårdarna. I Julitas köksträdgård odlas äldre sorter av grönsaker, som till exempel havrerot, rovor och ärtor. En del av sorterna har lokalt ursprung, som Julita-ärtan, andra är från Mälardalen eller lokala sorter från andra delar av vårt land.
Frukträdgården
Fruktträdgården på Julita gård är speciell. Som ett av de första museerna i världen arbetar nämligen Nordiska museet här med att bevara levande samlingar för eftervärlden. Idag finns bland annat 123 olika äppelträdssorter på gården, varav museet garanterar 47 av dessa sorters fortlevnad.
Gården är sommartid ett populärt utflyktsmål som rymmer café, restaurang, butiker, övernattnings- och festmöjligheter, barnaktiviteter samt fina miljöer och parkytor för picknickar.
Se hemsidan (www.nordiskamuseet.se/julita) för mer information om öppettider i miljöerna och kalendarium över evenemang.