Sveriges äldsta utställning
Dukade bord öppnade 1955 och
är fortfarande mycket omtyckt av museets besökare. Här berättas det om mat och dryck och om seder och bruk i samband med må ...
Sveriges äldsta utställning
Dukade bord öppnade 1955 och
är fortfarande mycket omtyckt av museets besökare. Här berättas det om mat och dryck och om seder och bruk i samband med måltider. Utställningen spänner över fem sekler, från 1500-talet till omkring 1950.
Dukade bord är troligtvis den äldsta utställningen i Sverige som fortfarande visas.
Från praktmiddagar till lättare matstunder
Pampiga och eleganta dukningar varvas med det mer sparsmakade. I utställningen presenteras tio små och stora interiörer med uppdukade bord ur slotts-, herrgårds- och borgerliga miljöer. Det är bord för frukost, middag och fest, för konfekt, punsch och brännvin. Dessutom visas ett stort bord för kaffekalas
och ett litet för te.
Kavalkad av intressanta föremål
Se hur servisgods, dryckeskärl och bestick förändrats och utvecklats genom tiderna. I sidomontrar visas mängder av vackra och intressanta föremål som hör till det dukade bordets historia: bägare, kannor och krus, flaskor, karaffer och tillbringare, karotter, skålar och överdådiga terriner, tallrikar av tenn, trä eller porslin och bestick av olika slag: smörgåsgaffel, sardingaffel, kaviarspade, druvsax, sparristång, sockertång, kompottsked, toddysked ...