Part of exhibition
History
-
Trots allt finns det ännu möjlighet för alla som är intresserade av verkligt fin fotboll att tillhandla sig en biljett morgondagens VM-match mellan Brasilien och Österrike på Rimnersvallen. I går kväll fanns det nämligen ett 1000-tal ståplatsbiljetter samt ett par hundra sittplatser kvar. Man räknar på försäljningsstället att samtliga skall stryka med under dagens lopp.
Källa: Bohusläningen 7 juni 1958.
Uddevallas VM-dag blev den stora idrottsfest som alla hoppats på. Det var färg, det var folkmassor och trots ett gråmulet väder en solig stämning över stan. Och i och kring den publika jättegrytan Rimnersvallen koncentrerades bortåt 20000 par ögon mot de ekvilibristiska brasilianska fotbollskonstnärerna och de systematiskt effektiva österrikarna i en lagkämpande strid om läderkulan, som aldrig tidigare skådats i dessa trakter.
Brasilen vann matchen med 3-0 efter två mål av centern Mazzola och ett av backen Nilton Santos. Men planens suveräner var centerhalven Bellini och målvakten Gylmar.
Källa: Bohusläningen 9 juni 1958.
Söndagen den 8 juni 1958 var en märkesdag i Uddevallas idrottshistoria. Då stod staden för första gången som värd för en fotbollsmatch ingående i årets världsmästerskapstävlingar. Den nyutbyggda Rimnersvallen, som till en kostnad av några miljoner kronor fått internationella mått, var givetvis fullsatt denna historiska dag. Cirka 50 polismän, varav 20 från statspolisen, svarade för ordning och trafikövervakning.
De agerande i matchen var Brasilien och Österrike, och publiken fick uppleva fotboll av en kvalitet, som de allra flesta aldrig sett maken till. Bland de utländska gästerna på Rimnersvallen fanns den brasilianske ärkebiskopen, vilken även promenerade med i defilieringen före matchen. Resultatet blev att Brasilien vann med 3-0.
På Samnerödsfältet i närheten av Rimnersvallen pågick samtidigt en varumässa, kombinerad med ett nöjesarrangemang. Västexpo, och här uppskattade man sin publik till 10.000 personer. Bohusläningen beskrev också dagen som en verklig folkfest. På Västexpo uppträdde bland annat dåvarande europamästaren i tungviktsboxning Ingemar Johansson. Det kan för övrigt nämnas att Sverige, som var med i fotbollsturneringen, fick spela sina matcher på andra arenor. Laget spelade bra och avancerade till final, där man fick möta just Brasilien, som vann med 5-2. Sveriges andraplats innebar en mycket hedrande insats.
Källa: Ur bokverket "100 år med Bohusläningen", sidan 216.
Accession: August 18, 1989
Gåva- Givare till museetTidningen Bohusläningen
Fotografering: June 5, 1958
- FotografAndersson, Arne (1916 - 1993)
- History
Fotograf Arne Andersson (1916–1993)
Arne Andersson fotograferade under hela sitt liv. Sina första lärospån fick han i faderns ateljé i Hunnebostrand. Han arbetade under några år i Göteborg, bl. a som kryssningsfotograf på Svenska Amerika Liniens fartyg M/S Gripsholm och M/S Kungsholm.
Arne Andersson flyttade till Uddevalla på 1930-talet. 1938 övertog han Södergrens fotomagasin i Bohusläningens hus på Södra Drottninggatan i Uddevalla och Polyfoto i Grand hotells fastighet längre ner på samma gata. Redan då utförde han många uppdrag för Bohusläningen och året därpå knöts han som fast medarbetare, senare chefsfotograf till företaget.
Omkring 1948 övertog han fotograf David Almqvists ateljé på Kungsgatan 17 i Uddevalla, den ateljé som Almqvist i sin tur hade övertagit av fotograf Maria Lundbäck 1927. Arne Andersson fortsatte samtidigt att vara engagerad i Bohusläningen och kom att arbeta på tidningen från 1938 fram till sin pensionering 1980.
Arne Andersson var genom åren också Uddevallavarvets fotograf och filmare. Han var alltid på plats vid sjösättningar och andra celebra evenemang. Mellan åren 1947-1986 gjorde han också filmer på beställning av Uddevallavarvet och i något fall av Uddevalla kommun.
Arne Andersson var en av stiftarna av Bohusläns fotograf- och fotohandlareförening och var dess ordförande och sekreterare under flera år, liksom ordförande i Fotohandlarföreningens västra krets och en tid tillhörde han riksförbundets styrelse.
Arne lärde upp många fotografer i Uddevalla under sin verksamma tid; Jens Karlheden, Knut Andersson, Gösta Axelsson, Lasse Edwards, Peo Nilsson, Håkan Berg, Bo Almroth m fl.
Arnes son, Lennart Forsberg, född 1951, utbildade sig också till fotograf och gick ut i en av de första kullarna på Fotoskolan i Göteborg.
Arne Anderssons far, Karl-Gustav Andersson (1879 – 1931) - känd som KG Andersson - var också fotograf och ägde fotoateljé i Skara med filial i Lidköping. Han flyttade till Skara 1909. Många av hans bilder finns på Västergötlands museum i Skara. Familjen med mamma Anna-Lisa och sönerna Rolf och Arne flyttade till Hunnebostrand 1928 och KG Andersson hade fotoverksamhet där. Efter KG Anderssons död 1931 flyttade Arne till Falkenberg och öppnade där ateljé. Modern Anna-Lisa flyttade till med sonen Rolf till Borås.
Källa: Bohusläningens reportage 1980-12-31 inför Arne Anderssons pensionering och 1991-01-30 inför Arne Anderssons 75-årdag samt 1993-11-22 i samband med hans bortgång. Kompletterande uppgifter från Lennart Forsberg, son till Arne Andersson.
I Bohusläns museums samlingar ingår närmare 15 300 fotografier, främst reportagebilder, tagna i Uddevalla med omnejd mellan åren 1947–1990 samt drygt femtio filmer. Bildsamling är en gåva av Tidningen Bohusläningen 1989.
Bilderna är digitaliserade och publicerade på DigitaltMuseum under UMFA53240.
Fotografierna är licensierade under CC-BY-NC-ND.
En motsvarande bearbetning av Arne Anderssons filmer påbörjades 2015.
- Adress,Sverige (SE) Bohuslän Västra Götaland Uddevalla Uddevalla Göteborgs och Bohus län
- ProfessionFotograf
- Alternative namesArne Gunnar Torleif Andersson
- GenderMan
- DigitaltMuseumSearch in «Andersson, Arne»
- History
Classification
-
- DräktOU 291
- FordonOU 493
- VuxenålderOU 885
License information
- License Public domain mark (CC pdm)
Metadata
- Copies1 Negativ, polyester, s/h
- IdentifierUMFA53240:008681
- Part of collectionS14UM Fotosamlingen
- Owner of collectionBohusläns museum
- InstitutionBohusläns museum
- Date publishedAugust 12, 2014
- Date updatedNovember 1, 2019
- DIMU-CODE011014317680
- UUID065e9117-15b3-417f-9cda-85dd9d9b04d5
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».