Vykort. "Interiör från Konditorirestaurangen Havet i Bohusläningens hus på Norra Drottninggatan".
Ur artikel "Bohusläningens nybygge närmar sig sin fullbordan. Företaget disponerar 3/5-delar av huset." i Bohusläningen 1942-07-18:
"Första våningen i den nya fastigheten upptager ...
Ur artikel "Bohusläningens nybygge närmar sig sin fullbordan. Företaget disponerar 3/5-delar av huset." i Bohusläningen 1942-07-18:
"Första våningen i den nya fastigheten upptager butikslokaler åt gatan samt tryckeriet medan andra våningen främst kommer att inrymma en större förnämlig konditorirestaurang, som får namnet Havet. Hela lokalen blir nämligen dekorerad med sjömotiv. Arkitekt för denna har varit Arvid Klosterborg, en av landets förnämsta kapasiteter på området, som bl. a. ritat Furuviks folkpark och Tyrolerrestaurangen på Gröna Lund."
Arvid Klosterborg (född 1893 i Gävle, död 1983 på Lidingö) hade arkitektfirma på Lidingö. Han var Gröna Lunds (Stockholm) chefsarkitekt i tjugo års tid från 1926.
År 2008 skrev sonen till paret som under flera decennier drev konditorirestaurang Havet följande på en blogg på Internet:
"Jag minns Havet särskilt starkt eftersom mina föräldrar drev det från 1942/43 till 1962. "Sveriges elegantaste Konditori" brukade min far säga - och visst var det elegant - med "klubbrummet" med sin uddevallamotiv, vattenfallet, akvarierna och glasmålningarna med bohusmotiv - och så "Havets special" som till mångas förvåning var stekt skinka med ägg och inte något mer havsanknutet. För några år sedan bjöds jag in av Bohusläningen att ta en rundvandring i lokalerna - det blev en minnesvärd stund!"
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».