Rahmska huset

Rahmska huset, Esplanaden 4 vid korsningen med Storgatan, Esplanaden.

1 comment

  • Innevånarna i Rahmska huset
    1962-65

    Huset i bakgrunden var smalt. Tomten mellan Centralgatan och Esplanden blev inte bredare emedan Esplanden byggdes som brandgata. Kvarteret Försöket i Stenstan bestod av två fastigheter. Rahmska huset och Folkbankens hus som byggdes i den norra delen av kvarteret. Bägge uppförda 1891. Som arkitekt till bägge husen anlitades A.E. Melander.
    Byggherre för det södra huset var Anna-Britta Rahm. Ett barnbarn till Anna-Britta var konstnären Sigrid Hjertén, som i 17-18 års åldern tidvis bodde hos sin mormor i huset. Då hade vi precis hamnat i början av 1900-talet.
    När den här bilden är tagen hade Hotell Ritz legat på tredje våningen i några år. Innehavare var Ruth Thorström. På vinden över henne bodde Stina Westin i en av de två lägenheter som fanns där. Den andra användes till reklamateljé. Fru Westin fick in ljuset från takfönster, medans hennes utsikt mot Esplanaden fick ske genom de små månformade fönstren i husets takfot.
    Under hotellet på andra våningen
    hade Palms sitt bageri mot Centralgatan. Här bestämde Ulf Palm hur degarna skulle sättas. Men största delen av våningsplanet togs upp av konfektionsavdelningen på Malmströms Herrekipering.
    Här var Kurt Alström platschef fram till butiken upphörde i mitten av sjuttiotalet. Till sin hjälp hade han Pelle Lindfors, gammal Giffare som spelade boll i slutet av 40-talet. Plus Åke Andersson som även han visste hur en kostym skulle sitta.
    En trappa ned, fortfarande på Malmströms, fanns Debora som chef. Hon hette Nilsson i efternamn och var gift med ”Tjalla” som var brandchef på Räddningstjänsten.
    Jan-Olof Nilsson var inte släkt med dem. Enbart arbetskamrat med dem. Efter det att filialen lagts ned i Sundsvall bytte han ut slipsarna mot telefoner på Tele-verkstaden.
    ”P-A” hade avancerat från springpojke till juniorsäljare. Även han på ekiperingen. Sedermera fortsatte han sin karriär till chef på socialkontoret i Timrå. Nu heter han Per Anders Frisk.
    Vägg i vägg med herrekiperingen låg Palms konditoris frestande kak-diskar. Ville man inmundiga kaffet och bakverket på plats, ledde en marmortrappa ned i källaren där serveringen fanns. Betydligt trevligare miljö än i Malmströms källare. Där fanns den så kallade likboden där de skyltdocker förvarades som inte används just för tillfället.
    Palms fanns på plats i huset till 1973.
    Lite längre norrut på Centralgatan, förbi köksingången med sin vindeltrappa upp till vinden, låg Hagströms musik. Här var Gösta Hedberg chef och till sin hjälp hade han många duktiga musiker som skulle göra sig namn på Sundsvalls musikhimmel.
    Gick man in genom köksingången, ut i den stora vackra huvudtrappan som ledde upp till hotellet och ut på Esplanaden. Sväng vänster och man kom till Wides lilla garnaffär, men innan dess låg NNP:s charkuteriaffär. Här kunde man bl.a köpa Scans Pölsa på burk. Det var mer än vad man kunde i Scans egna affärer i Malmö.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to