History
-
-
Fotografering - 1978
-
Fotograf
Börjesson, Åke
-
History
Historik av Staffan Bjerrhede, släkt på Åke Börjessons sida:
Solhemsgatan 10 byggdes av typograf Oskar Börjesson och hans hustru Hilda (Lisa) f Johansson.
Oskar Wilhelm Börjesson föddes 11/9 1874 i Skåne ev. Helsingborg eller Råå församling. Han var typograf i Göteborg, troligen på Göteborgs Morgonblad. Oskar led av lungsot och vistades på Svenshögens sanatorium 1919 där han avled den 7/3 1919. Okänd gravplats.
Det finns vad vi vet, endast ett foto på Oskar. Ett litet foto i ram som finns i samlingen. Där finns också en liten kliché som troligen använts till ett bokverk om Sveriges typografer. Boken har inte kunnat återfinnas.
Hilda Johansson-Ny var född 1883 i Stenbrohult (Älmhult). Hon dog 196? och ligger begravd på Fässbergs kyrkogård.
När makarna köper tomten Heden 4A i Fässberg bor de i Annedals församling i Göteborg eller i Haga, uppgifterna växlar. Bl.a. har de bott på Risåsgatan. De var bland de första som köpte tomt på Solängen. Avbetalningsräkningen finns bevarad. De dröjde många år innan de ägde tomten. En arbetskamrat och granne i Göteborg, typograf Oskar Hammarin, bevittnar köpebrevet. Oskar Hammarin köper några år senare själv en tomt på Solhemsgatan 4 och låter snickaren Adolf Pettersson bygga ett hus. Huset finns fortfarande kvar (2005).
Oskar och Hilda Börjesson hade två barn:
Börje Åke f 1910 i Haga Göteborg
Ellen (Elna) Margareta f 1916 i Annedal Göteborg
Enligt de uppgifter som vi fått fram byggde makarna Börjesson ett hus med 1 rum och kök med ett vindsrum ovanpå. Byggmästare var snickaren Adolf Pettersson. Ett foto visar hur den första delen såg ut.
Åke Börjesson har berättat om att vägarna eller gatorna på Solängen var mycket leriga och besvärliga. Vattnet hämtades vid en pump på Frölundagatan.
När Oskar Börjesson avled 1919 blev det besvärliga tider för änkan och de två barnen. För att kunna genomföra arvskiftet blev Hilda tvungen att sälja halva tomten till Alfred Persson f 1890 som byggde till det gamla huset. Denna nya del innehöll två lägenheter. En tvårumslägenhet på bottenvåningen och ett rum och kök på övervåningen. Murstocken blev gemensam för båda familjerna. På detta sätt var huset delat på två ägare fram till 1945. Förmyndare för barnen Börjesson blev Sjöstrand som också bodde på Solhemsgatan. Genom försäljningen av halva tomten fick Åke och hans syster Elna ut sin arvedel.
1920 Församlingsboken Fässberg:
Boende på Solhemsgatan 10.
Möbelsnickare Alfred Persson med hustru Ester Aurora f 1894 och deras son Gunnar Alfons f 1919 - de ägde halva huset.
Frans Arvid Lindkvist f 1890 i Fritsla och hans hustru Anna Teresia Klämberg f 1895 i Surteby. De hade barnen Erik Valter f 1912 i Kinna (mannens son) och dottern Rosa Aina f 1919.
Mannens yrke var toffelmakare och makarna hade tidigare bott i Mölndals Bro 47. Troligen bodde de i övervåningen.
Det finns foto på dessa familjer i albumen. Hilda eller Lisa som hon kallade sig försörjde sig som sömmerska. 1920 hade de också en inneboende, troligen i vindsrummet. Han hette Gustaf Adolf Hallgren och var född 1899 i Lindberg, Halland. Hallgren arbetade på Papyrus. Gustaf Adolf eller GA som han kallades, kom från ett litet torp i Halland. Av hans syskon emigrerade en och kvar i föräldrahemmet blev brodern Per och systern Berta. Arvskiften efter dessa finns i arkivsamlingen.
Den 30 april 1921 gifte sig änkan Hilda Börjesson om sig med den 16 år yngre Gustaf Adolf Hallgren.
Lisa Hallgren var en gladlynt och snäll, alltid vänlig mot oss barn. Ett av herms nöjen var att spela på Åby. Hon var också en duktig sömmerska som anlitades både av privatpersoner, som av sin dotter och mågs firma.
GA Hallgren arbetade hela sitt liv på Papyrus.
Elna Börjesson utbildade sig till sömmerska och gifte sig med Paul Kristoffersson som var skräddare. Tillsammans ägde de ett Dam och Herrskrädderi som låg på Frölundagatan 20 i Mölndal. Elna och Paul Kristoffersson hade en son Tore född på 1940-talet.
Åke Börjesson gick i Centralskolan i Mölndal som då var nybyggd. Hans betyg finns i arkivsamlingen.
Sitt första arbete hade Åke hos JE Hillerströms speceriaffär Frölundagatan 49. Hans arbetsbetyg finns också bevarat. Därefter började han arbeta i Göteborgs Gardinfabriker AB i Getebergsäng, Göteborg.
Åke blev kvar där till fabriken lades ner 1958, han var då appretyrmästare. Appretyr är en sorts tygbehandling som gör tyget stelare.
På Gardinfabriken mötte han sin blivande hustru Ingalill Dahlberg f 9/8 1915 i Örgryte Göteborg.
Ingalill var dotter till Gideon och Emma Dahlberg.
Gideon var född 1888 i Göteborg och arbetade som förgyllare vid Göteborgs Guldlistfabrik i Getebergsäng.
Emma var född 1888 i Fässberg. Hennes far var vid hennes födsel trädgårdmästare hos Baaz på Katrineberg. Gideon och Emma Dahlberg bodde på Rosenhill, ett bostadsområde i Getebergsäng.
De fick 6 barn. Senare flyttade till en lägenhet i det då nybyggda Burås.
Åke Börjesson hade många intressen. Han var friluftsintreserad och hade tillsammans med kamraten Yngve Karlsson (Koks-Karlsson) en kanot. Det finns många foton på utfärder med kanoten.
Åke hade också en segelbåt "Laila" som låg vid Hängesten på Näset.
Flera utfärder gjorde han och hustrun med motorcykel.
Åke var också intresserad av språk och litteratur.
Han berättade gärna om att författarinnan Ella Hillbäck bott på Solängen och att han hade träffat henne och hennes föräldrar. Elias böcker hade han i sin boksamling. Foto och framkallning var något som han tidigt började med. Ett rum i huset inreddes med framkallningsapparat (hemmabyggd). Han skaffade också på 1950-talet en filmkamera och tog mycket film. Favoritobjektet var alltid hustrun Ingalill!
År 1945 hade Åke inköpt den halva delen av huset som ägts av Alfred Persson på Solhemsgatan 10.
Åke började renovera och sammanslog lägenheterna till en trerumslägenhet. Lägenheten rustades upp och blev för tiden en mycket modern lägenhet.
I resten av huset bodde hans mamma och styvfar.
Till lägenheten flyttade han och Ingalill efter giftemålet i juli 1948. Bröllopsfoto finns i samlingen.
De hade träffats på den gemensamma arbetsplatsen Gardinfabriken. Där hade Ingalill arbetat i provrummet där försäljarna utrustades med gardinprover inför försäljningsresorna i Sverige.
Bröllopsresan 1948 gick till Norge och det finns många foton från denna resa. Nästan varje sommar reste Åke och Ingalill på semester i Sverige. Till en början med motorcykel men senare med bil. 1964 flög de till Visby och senare även till Rimini i Italien. De hade inga barn utan ägnade sig åt syskonbarnen i stället.
Jag Staffan f 1953 och min syster Annika f 1948 var de yngsta av syskonbarnen och räknade nog Åke och Ingalill som våra extra föräldrar.
Vi gjorde ibland resor tillsammans bl.a. till Öland, där Åke hyrde på WZ:s semesterhem i flera år.
De gjorde även resor till Norrland och Skåne. Många foton finns från dessa resor.
År 1958 lades Gardinfabriken ned. Den flyttades till Norge och både Åke och Ingalill blev arbetslösa. Deras arbetsbetyg finns med i samlingen.
Åke köpte då in fabrikens lastbil och med den gjordes många söndagsutflykter. Ofta fick jag och min syster och mamma följa med. Turen gick ofta till Ingsjöarna och Nordsjön i Lindome.
Hur vi fick plats förstår jag inte. Jag har ett minne av att min syster och jag satt på flaket!
Efter en tid bytte Åke ut lastbilen mot en grön Volvo PV årgång 1953, om jag inte minns fel. Med den fortsatte utflykterna nu ofta med Ingalills mamma Emma med. Nu blev också sommarresorna längre när de hade personbil.
Senare på 1960-talet byttes den gröna PV:n ut mot en modernare PV som var gråblå. Den hade Åke fram till sin död. Arbetet med att pyssla om bilen var en viktig för Åke sedan han blivit pensionär.
Att resa och även göra dagutflykter var något av det bästa Åke och Ingalill visste.
Åke fick nytt arbete efter Gardinfabriken, Papyrus men där trivdes han inte med skiftgången utan bytte efter några år till WZ Melin på Mölndalsvägen. Där var han kvar till pensionen.
Huset på Solhemsgatan sköttes mycket noggrant och trädgården var alltid i fin ordning. Trädgården med blommor och andra växter var ett gemensamt intresse som de hade. Även huset hölls i god ordning och på 1960-talet installerades badrum och toalett. De som bodde utefter gatan kände varandra väl men en ny tid började komma och när en ny granne byggde nytt hus på 1970-talet klagade han över de vedbodar som fanns på tomten hos Åke och gränsade till grannen. Men eftersom Åke eldade med koks i kökspannan behövdes dessa bodar. Handlingarna finns i samlingen.
Åke övertog hela fastigheten och löste därmed ut sin styvfar GA Hallgren, som dock bodde kvar till sin död i slutet på 1980-talet. Åke dog 1983 och Ingalill bodde kvar på Solhemsgatan med sin svärfar som granne.
- F, Sverige (SE) Västra Götaland Göteborg Haga
- A, Sverige (SE) Västergötland Västra Götaland Mölndal Fässberg Solängen Lästen 10 Solhemsgatan 10
- Gender Man
- Nationality Svensk
- DigitaltMuseum Search in «Börjesson, Åke»
-
History
-
Förvärv
-
Förvärvat från
Bjerrhede, Staffan
- Adress, Sverige (SE) Västergötland Västra Götaland Mölndal Kållered
- Gender Man
- DigitaltMuseum Search in «Bjerrhede, Staffan»
-
Classification
-
- Levnadsbeskrivningar OU 159
- Textil- och skovård OU 296
- Uthus och ekonomibyggnader OU 343
- Tomt och trädgård OU 351
License information
-
License
Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Metadata
- Identifier 2013_0035
- Part of collection Fotografi
- Owner of collection Mölndals stadsmuseum
- Institution Mölndals stadsmuseum
- Date published August 14, 2014
- Date updated January 11, 2020
- DIMU-CODE 011014741178
- UUID 02c3225e-fd8b-4b16-9849-f60c2b1835ca
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».