Täcke vävt i 2 våder och hopsytt på mitten horisontalt, i plockad dubbelväv, ullskiktet randat i tre färger, rött, blått och grågrönt både i varp och inslag. De blå och röda färgerna överväger medan de gröna inskränker sig till tre, en i mitten och en på vardera sidan. Det andra skiktet av oblekt lingarn. Invecklat ytmönster med en ramornamentik av åttkanter med inskrivna figurer, dels rent geometriska dels ett fågelmotiv, ett segelskepp samt fyrfotadjur med bakåtvridet huvud.

Ofullständig med oregelbundna kanter där det fattas ca 55 cm på längden. Inga begynnelse- eller avslutningskanter finns.

"Denna vävnad som tjänstgjort som antependium i Kyrkås gamla kyrka, såldes vid en auktion i slutet av 1800-talet, där en torpare ropade in det gför 75 öre och i fortsättningen använde det som hästtäcke. Riksdagsmannen Hans Andersson i Bringåsen hade på 1870-talet fått intresse för gamla föremål. Hans hustru hade på torparens loge lagt märke till det ovanliga hästtäcket och tog hand om det. Fru Andersson klippte bort trasor, tvättade det, sydde ihop det och sände det till Mandelgren som överlämnade det till Nordiska museet 1875. Garnet har analyserats för C14-datering vid The Svedberglaboratoriet. Resultat: Ullgarn 800 - 1150, lingarn 1000 - 1250.

Det existerar således flera lösa stycken som ursprungligen varit delar av täcket. Av dessa har Nordiska museet 4 mindre bitar inv. 10038 samt 114649. Jämtlands museum har en större bit och en annan är i privat ägo."

Franzén/Nockert, 1992, se litteraturreferenser.

/Berit Eldvik dec. 2005

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to