Livstycke

Livstycke av 1700-talstyp med snörning och träspröt. Av röd barkan, ett ylletyg av kamgarn i rips med sträv yta och pressat moarémönster.

4 framstycken/sidstycken, med mycket långa snibbar fram och 2 ryggstycken som avslutas nedtill i breda rundade skörtflikar, i sidorna infällda skörtkilar och framtill skörtsprund som tränsats i rundningen för ökad hållbarhet. Runtom kanaler sydda med synliga stickningar av vitt lingarn, på framstyckena diagonalställda. Påsydd bröstlapp med likadana vita stickningar dock utan öppning för spröt. Har antaligen varit fäst med knappnål på motstående stycke.Den döljer snörningen fram med 6 par snörhål kantsydda med vitt lingarn. Hålen sitter parallellt och på höger framstycke finns ett extra hål mellan de 2 nedersta. Alla spröt som antagligen varit av rotting är borttagna men i framkanterna löper hårda järntenar som går ned i de långa spetsarna. I nederändarna är de förstärkta med vitt skinn. Foder av oblekt linnelärft. Hängslena är inte hopsydda på axlarna utan har snörts med oblekt lingarn trätt direkt genom tyget.

Slitet.

Anm. Endast spröten i sidkanalerna finns kvar, övriga borttagna. Det går inte att avgöra material på spröten, det vanligast har varit rotting.

Yllemoaré och barcan var ett modetyg under 1700-talet och vävdes i både utländska och svenska väverier och användes i folklig dräkt till finare högtidsplagg.

/Berit Eldvik 2010-05-24

  • Tags

+ Add


0 comments

Add a comment

Add to a folder

Create feature

Choose a picture

Write a caption

Write a title and a description

Select the images you want to order

Share to