Livstycke

Livstycke i snörlivsmodell av 1700-talstyp med skört och spröt. Av fint kamgarnsylle, i tuskaft med starkt korallröd botten och invävda blombårder genom en extra mönstervarp som randats i schatterade nyanser av blått och grönt samt i gult och vitt. Tyget hårt glättat och kallas taborett eller brilliant.

2 framstycken/sidstycken med skörtsprund fram och avrundad skörtflik bak. 2 smala ryggstycken avslutade i ett skört med öppna rundade skörtflikar. Öppet på axlarna med kantsydda hål för snörning med band. Raka framkanter med kanal ytterst för rottingspröt. Innanför spröten 6 par kantsydda snörhål som ligger parallellt. Stickningar med vitt lingarn kring kanaler och vid ryggsömmarna. Foder av oblekt linnelärft. Fodret lappat med en bit bomullsflanell från ett återbrukat plagg.

Anm. Nött både i foder och yttertyg, några smärre revor vid framkanter och ärmhål. Rottingspröten saknas så när som på korta stumpar.Tygets färger och glans är dock bevarade.

Tyget kallas "shaded brilliants" eller brilliant eller blommig taborett och vävdes i Norwich, England under 1700-talet. Se Berchs provsamling i "1700-tals textil". Dessa tyger började exporteras till bl.a Norden under 1700-talets andra del. De blev moderna i det folkliga dräktskicket, antagligen som ersättning för siden som inte fick brukas av bönderna. Det var dyrbara köpetyger och användes till högtidsplagg som t.ex. brudlivstycke eller brudgumsväst.

/Berit Eldvik 2008-06-03

  • Tags

+ Add


0 comments

Add a comment

Add to a folder

Create feature

Choose a picture

Write a caption

Write a title and a description

Select the images you want to order

Share to