View search

Överdelssärk

Utdrag ur katalogkort:

"Varp 7-8 tr/cm Inslag 9-10 tr/cm

Överdel vävd i 4-skaftad liksidig kypert. Varp och inslagsgarn z-spunnet, otvinnat blångarn. Vådbredd ca 57 cm. Enligt analys av Maie-Louise Wulfcrona 1992 är garnet av hampa... Ingrid Frankow 1992"

Anm: Ingrid Frankow använder benämningen 'hampstry', istället för 'hamptry'. Denna uppgift är funnen i uppteckningar och finns också i Richters dialektala lexikon.

Överdelssärk av grovt oblekt handspunnen hampa och humle. Överdel av dubbelvikt bålstycke, fastsydd remsa bak, 13 cm. Teknisk analys har visat att tyget är i hampa. Vävd i 4-skaftad liksidig kypert. Garnet är Z-spunnet och otvinnat. Rund halsringning, all ringning på framstycket. Strax under halsringningen mitt fram, påsydd rektangulär tyglapp i halvlinne, 9 cm x 4 cm. Tyglappen har broderier i rosa bomullsgarn: "KHD", med broderade streck mellan bokstäverna, invikta kanter runtom, fastsydd med efterstygn i kanterna. Överdel och nederdel slätt ihopsydda i midjan. Nederdel glest vävd i tuskaft, enligt uppgift i hampa och humletågor, isydda kilar i ena sidan. Vidsydd ärm med ärmspjäll. Rynkningar mot 1,5 cm bred ärmlinning med fastsydda handvävda knytband i bomull. Överdelssärken är handsydd.

Anm: Analys är gjord på överdelen av Marie-Louise Wulfcrona 1992, varp- och inslagsgarnet var hampa.

/Inga-Lill Eliasson 2008-02-12

  • Tags

+ Add


1 comment

Jag har analyserat särken i polarisations ljusmikroskop och funnit att överdelen är av fibrer med både S-tvist o Z-tvist. Det innebär att det är hampa/humle men även sannolikt lin i överdel. Underdelen har enbart fibrer av Z-tvist (humle/hampa)

Add to a folder

Select the images you want to order

Share to