Dräkt

Hel dräkt med 3 större plagg och diverse tillbehör a-h.

a. Kappa av svart sidensatin längd 122 cm, vidd 315 cm kragbredd: 13 cm. Fodrad med röd sidensatin. Kantad framtill med besättning av röd silkesammet med röda silkegaller, Bred nedliggande krage av samma material. Kappan hopveckad i nacken mot en slå under kragen. I nederkanten 2 varv med svarta gallerband. Kappan knäpps fast på jackan med 2 sammetsslejfar med knapphål i änden.

Anm Slejfarna sekundära, maskinsydda, ersätter troligen likadana utslitna.

b. Jacka längd: 69 cm, ärmlängd 48 cm, kraghöjd: 5,5 cm. Av svart silkesammet, 2 framstycken, 4 ryggstycken med gallerband över sömmarna, infällda skörtkilar i sidorna och stark utsvängning nedtill i ryggsömmarna. Isydd lång svängd ärm med 2 längsgående sömmar med påsydda gallerband. 26 cm långt ärmsprund knäppt med 9 silkeöversydda röda knappar, ärmuppslag av röd sammet med gallerband. Kraftiga vadderade karmar över ärmkullen uppslitsade så att röd sammet och sidensatin syns i gliporna, som kantats med galler. Ståndkrage med hög knäppning i halsen med 17 små kulknappar sydda med rött silke i mönster. Framkanterna och nederkanten har påsydda svarta galler med smal underliggande röd sammetsremsa. Foder i många små bitar av röd sidensatin, innerficka av linnelärft, kort tamp med knapphål i framkant i midjehöjd att knäppa mot byxorna. En svart knapp på utsidan vid vart ärmhål för mantelns fastsättning.

Anm. I knapp i brösthöjd saknas. Har sekundärt lagts ut i sidsömmarna.

c. Knäbyxor av svart silkesammet, Bred midjegjord knäppt med 3 svarta silkeknappar, smal lucka knäppt mot gjorden, 2 halvt dolda fickor bakom luckan. 4 knapphål upptill sekundära, och 4 metallknappar som är sekundära för hängslen. Gjorden infodrad med vitt siden. Knälinningar med spänntamp, knäsprund knäppt med 6 sammetsklädda knappar och knärosetter av röd sammet med gallerdekor.

Anm .Sekundärt utlagda i baksömmen.

d. Skärp av röd silkesammet, bredd 23 cm. Veckdraperat mitt fram med en stor påsydd rosett av tyget, de nedhängande ändarna har långa silkefransar med crepiner och buljoner av silke. Knäppning under rosetten med 3 sammetsknappar och knapphål. Märkt W broderat i foderkanten. Foder av rött siden, i senare tid ersatt med crepe de chine.

e-f. Dubbla rosetter diam: 8,5 cm, troligen skorosetter, av röd sammet med gallerdekor, på baksidan öglor för fastsättning.

g. Tredubbel rosett likadan som föregående, diam 8 cm.

h. Mindre enkel rosett diam. 6,5 cm

Sydd enligt de regler och den modell som lanserades som nationell mansdräkt av Gustaf III 1778. Se Eva Bergman: Nationella dräkten, Nordiska museet 1938.

Har tillhört överståthållaren greve Samuel af Ugglas( 1750-1812)

  • Tags rosett

+ Add


1 comment

Var kan man få tag i mönster till dräkten

Add a comment

Add to a folder

Create feature

Choose a picture

Write a caption

Write a title and a description

Select the images you want to order

Share to