100
Cylindrisk svagt konande smörkärna monterad på trästativ av furu. Kärnhuset är tillverkat av förzinkad järnplåt. Invändigt en ställbar vinge, anbringad på ett utvändigt fäst stativ. Med en vev, av gjutjärn med trähandtag, kopplad till en utväxling under själva kärnan bringades hela cylindern till snabb rotation. Smörkärnan är tillverkad av AB Gefle Separator omkring 1910-1915. Modellen benämnes Ceres n:r 1. Kärnan användes av en småländsk torparfamilj under 1930-40 talen. Nedan den beskrivning som givaren Axel Kronblad lämnade skriftligt tillsammans med kärnan: "Denna smörkärna inköptes av mina föräldrar, (Ester och Ernst Kronblad) vid deras tillträde till torpet Hamburg, som löd under slottet Teleborg utanför Växjö. Slottet var under många år i familjen Bondes ägor. Kärnan inköptes begagnad, tillverkaren är okänd. Tillverkningsåret bör vara från åren 1870 - 1880. På veven framgår det av en text att arbetsmomentet skulle utföras med "55 rev/minut"! Från torpet Hamburg följde så kärnan min familj den 14/3 -37 till vårt nya hem - Södratorp i Värends Nöbbele. Där var den i tjänst till år 1950 då torpets mjölk började levereras till mejeriet i Växjö. Men under hela den tiden nämda tiden framställdes torpets smörproduktion med denna kärna. Som mest hade torpet fem kor, när mjölken "rann till" som mest, kunde det förekomma att vi kärnade 3 - 4 gånger i veckan. Kärnan rymmer 6 - 7 liter grädde, den delprodukt som erhölls med den likaledes handvevade separatorn. Varje kärning gav 2 - 3 kg smör, detta saltades och vägdes upp i 1 kilos "trillingar" med besman. (Den tidens våg.) Smöret såldes sedan till de hushåll i byn som ej hade egna djur. Priset för ett kilo smör, minns jag, låg fast under hela andra världskriget, nämligen 4,50 kr/kg. Under min skolgång så var det jag som stod för transporten av dessa förbeställda "smörtrillingar". Och lyckan blev för mej total när någon av våra kunder gav mej en femma jämt, ty en 50-öring var en mycket välkommen inkomst för en 7 - 11 årig parvel, under den första delen av 40-talet! Vi var under denna tid fyra syskon på torpet, det var vår uppgift, att den äldsta av oss, undan för undan, skulle "dra kärnan", den näst äldsta hade sin uppgift, nämligen att sitta på kärnans bänk, för att därmed försöka att få kärnan att stå stadigt på golvet. Vid normal, något nerkyld grädde, tog varje kärning cirka 20-30 minuter. Var det däremot åska i luften, var det nära omöjligt att få fram ett riktigt smör, det blev istället någon form av en "gulaktig doppa"! Vilket föranledde en annan torparfru i byn, med samma erfarenhet av detta fenomen, vid ett sådant tillfälle vid ett besök i byns affär, ljudligt, och till åhörarnas förtjusning utbrista: "Men jag sket i kärnan, och bakade kringlor av det!" Slutligen: Jag skänker således denna kärna, med tidstypisk berättelse, till Nordiska museet. Med en förhoppning, att kommande generationer, med aktning och eftertanke bör minnas och respektera gångna generationers kamp för sin tillvaro. Vid pennan: Axel W Kronblad, Södertälje, 2000-01-24. /Johan Åkerlund 2005-07-18
Photo: Berger, Ulf / Nordiska museet
Accept license and download photo