Historisk händelse, namn med anknytning till föremålet
Part of exhibition
History
-
-
Den 19 augusti 1772 genomförde Gustav III sin statskupp.
För att befästa sin ställning som landets reelle regent använde han sig av en för vår tid modern propagandaapparat. Kungen ville göra sig populär, göra PR för sig personligen och han insåg att folkets gunst skulle bli ovärderlig för honom. För att uppamma och hålla fast den måste undersåtarna ständigt ha för ögonen vad deras konung hade uträttat för att rädda landet från splittring, korruption och yttre fiender.
Gustav III insåg souvenirens betydelse som instrument för detta. Souvenirer som hela tiden och i alla samhällsklasser skulle minna om den händelserika dagen. Sålunda skapades en serie minnesföremål som alla hade gemensamt att de bar konungens bild eller monogram samt revolutionsdagens datum. Eftersom dessa föremål har en tydlig social skiktning är det med största sannolikhet så att kungen ville nå ut till alla samhällsgrupper, inte minst ner till de lägsta klasserna. För den stora massan fanns billiga, lättåtkomliga kritpipor och för inflytelserika personer ringar, silverpjäser, dosor, hängsmycken, kinesiskt porslin, medaljer samt näsdukar.
Ringarna, som går under benämningen revolutionsringar finns i ett tiotal nu kända olika utföranden och av olika dyrbarhetsgrad. De flesta av ringarna bär texten "den19 aug 1772", till minne av själva statskuppen. Några har endast texten "den 21 aug 1772", dagen när riksdagen antog den nya regeringsformen. Eftersom kungen hade vissa svårigheter att få igenom denna får man anta att ringar med detta senare datum gavs till vissa speciella personer, som stött kungen vid just detta tillfälle.
Av de olika souvenirerna är kritpiporna de mest spridda men också ringar av enklare utförande gjordes i stora mängder. Nordiska museet har i samlingarna en av de mer påkostade, en ring med kungens porträtt i guld mot blå emaljbotten (se inv.nr 229150). Därför är det extra intressant att samlingarna nu också rymmer en av de enklare typerna.
Ingen av ringarna är kontrollstämplad, vilket tyder på att kungen beställt dem. Föremål av ädel metall var underkastade statlig kontrollstämpling, som innebar att de fick föras ut på marknaden först efter stämpling. Endast kungen hade möjlighet att personligen beställa och skänka bort som gåva okontrollerade guldföremål. På detta finns många exempel. Av detta kan man följaktligen dra slutsatsen att kungen själv beställde revolutionsringar och andra smycken för att dela ut som gåvor till minne av statskuppen.
/Ingrid Roos 2006-09-26
-
Produktion - August 19, 1772 (inskrift)
-
Annat - August 19, 1772
- Historisk händelse, namn med anknytning till föremålet Gustav III, kung av Sverige
-
Accession - April 28, 2000 (Förvärvslista)
- Säljare till museet Skajs Antikhandel
- Säljare till museet, ort Sverige Stockholm Stockholm Stockholm
-
Relation
Classification
-
- Smycken (Outline) OU 301
References
-
- Litteraturreferenser Seitz, Heribert (1949). Souvenirer och politik år 1772. Rig 1949 sid 97-111.
- Bilagor Förvärvsmotivering.
License information
Metadata
- Identifier NM.0328449
- Part of collection Nordiska museets föremål
- Owner of collection Nordiska museet
- Institution Nordiska museet
- Date published April 14, 2014
- Date updated May 27, 2023
- DIMU-CODE 011023831749
- UUID 310FA12B-A115-4FBF-B707-F09DF7AA43BA
- Tags