History
-
Upplandskubben är ett bröd som inte gräddas i ugn utan kokas i ett cylindriskt kärl med lock, i vattenbad. Namnet upplandskubb har ingen folklig förankring utan härrör från det företag, Uplandskubben AB, som startade verksamheten i Stockholm. Direktör Hugo Sundblads svärmor kom i kontakt med det kokta brödet i Gimo och uppskattade genast dess speciella karaktär. Så startade industribakningen i liten skala.
Gåva 13 oktober 2009 från Håkan Liby, Österby, Läby socken, Uppland.
Produktion
- Tillverkare av original, ortSverige (SE) Stockholm Stockholm Stockholm
Accession: October 13, 2009
- Givare till museetLiby, Håkan
- Givare, ortSverige (SE) Uppland Uppsala Uppsala Läby Österby
Classification
References
-
- LitteraturreferenserLiby, H. & Nelander, G. 1994. Uppländsk undfägnad. Matkultur och recept. Tradition och anpassning.
License information
Metadata
- IdentifierUM42173
- Part of collectionUpplandsmuseets samlingar
- Owner of collectionUpplandsmuseet
- InstitutionUpplandsmuseet
- Date publishedApril 29, 2014
- Date updatedApril 30, 2015
- DIMU-CODE011023936477
- UUID4deefeff-becf-4d75-8781-31129bafa2b7
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».