Föremålet visas i basutställningen Uddevalla genom tiderna, Bohusläns museum, Uddevalla.

Plånbok med två fack. Det ena med nedvikbart lock med låsanordning av mässing. Låset nitat på skinndelen och försett med nyckelhål. De två facken är fodrade med ett mönstrat papper; handmålat eller tryckt i en indigoblå färg; troligen ett mönster från 1700-talets slut (gustavianskt).

Ett skinnband fästat i båda ändarna sitter i den del som vikes.

Skinnets ut- och insida präglat med ett geometriskt mönster, kanter skonade med grönfärgade skinnresmsor. En grön skinndekor i form av stiliserade blommor och blad applicerad på facket med låsanordningen. Dekoren prydd av med stygn av tidigare silveromspunnen lintråd.

Några runda hål troligen efter insektsangrepp.

Före 1800-talet avsåg ordet plånbok framför allt en liten bok med häftade plån för anteckningar. Ett vanligare ord var istället taskbok, som kommer av ordet taska med betydelsen väska eller ficka. Benämningen sedelbok förekom också.

Ur handskriven katalog över Uddevalla Musei Historiska Samlingar, svenska avdelningen, yngre föremål upprättad år 1916 av Knut Adrian Andersson, intendent från 1 oktober 1915:

No 22. Plånbok av brunt, prässat skinn prydd med grönt saffian o mässingslås på ena sidan d.v.s. utanför sedelfickan. Avsedd för en affärsman. Utan antydan av ålder. (=G:38 i 1869 års tryckta katalog, gjord av Brusewitz.) Skänktes av Gustaf Lindbom 1866.

Ur handskrivna katalogen 1957-1958:

"Plånbok

1866

Mått: (hopslagen) 18,5 x 12 cm; läder, lås av mässing; påsydda kantband och dekor av grönt skinn; många fack; ngt trasig."

Lappkatalog: 37

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to