Ordensstjärna

Vadstena adliga stiftsjungfru; ordensstjärna, korsformad, av vit/ljust röd och blå emalj infattad i mässing eller guld. Två mot varandra spegelvända L och mellan dessa V i den ovala blå delen i mitten. Upphängningsanordning i form av en ring. Lös rosett av smalt vitt sidenband; fragilt.

Ordensband i vitt - blått, sidenrips med moaréeffekt; 1170 x 62 mm.

Avsett att bäras fäst mot det breda konstrikt vikta bandet monterat på bröstet.

Vadstena Adliga jungfrustift (VAJS) är idag en pensionsstiftelse med en drygt 250 årig historia. Avkastningen tillfaller de hundra ogifta kvinnor som varit inskrivna I stiftet under längst tid. Stiftskorset, VAJS-dekorationenen kan beställas än i dag och kostar 400:-. (2007)

Hämtat från Wikipedia i februari 2007:

Vadstena adliga jungfrustift, VAJS, pensionsstiftelse som förvaltas av riddarhusdirektionen. VAJS grundades 1739 på förslag av Carl Wilhelm Cederhielm.

Under den katolska medeltiden var det vanligt att adelssläkter placerade sina ogifta döttrar i nunnekloster och därmed skapade försörjning för dem under hela deras liv. De erhöll titeln stiftsjungfru. Efter reformationen ombildades många nunnekloster till adliga jungfrustift motsvarande hem för ogifta adelsdamer.

VAJS fick som uppgift att ge unga adelsfröknar en god uppfostran, men även att se till att de som var alltför fattiga fick en försörjning. Kungen upplät Vadstena slott som lokaler för VAJS, men eftersom adelsstiftet redan från början brottades med ekonomiska problem kom man aldrig att använda lokalerna.

Adeln var inte intresserade av att bidra ekonomiskt till VAJS, så 1758 upphörde H.M. Drottningen Lovisa Ulrikas beskydd. Stiftet ombildades till pensionsfond och 1822 övertogs förvaltningen av riddarhusdirektionen.

Årligen utdelas 100 pensioner till de stiftsjungfrur som varit längst inskrivna i VAJS. Som stiftsjungfru har man rätt att bära ett stiftskors. Det bäres i en serafimerblå rosett på bröstet.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to