Text till webbutställning "Från när och fjärran" presenterad på Bohusläns museums hemsida år 2009 - 2013:

Träskulptur från Sydafrika, hjälmpärlhöna, täljd och svärtad; höjd 15,0 cm. (Främst på bilden.)

I det afrikanska landskapet söder om Sahara lever hjälmpärlhönsen i flockar. Dess kött uppskattas av invånarna. På många platser utanför Afrika hålls dessa höns som tamfåglar. I Sverige kan vi se artens prickiga fjädrar använda i vissa typer av fiskeflugor.

Skulpturen ingår i en samling av träföremål föreställande afrikanska djur och människor, de flesta karikerade kolonisatörer. Samlingen skänktes till Uddevalla museum år 1927 av ingenjören Ernst Nomell, Kimberley, Sydafrika.

Uppgifter om givaren

Ernst William Nomell föddes i Uddevalla år 1861 som ett av tio barn till handlanden Johan August Nomell och hans hustru Elise Kullgren. Som ung gav han sig ut i världen som lättmatros.

I Sydafrika fick Ernst Nomell kontakt med en man som var engagerad i landets gruvnäring. Det var politikern, finansmannen och imperiebyggaren Cecil Rhodes, en man av brittisk härkomst. Nomell vann dennes förtroende, och han kom att bosätta sig i gruvstaden Kimberley, där Cecil Rhodes år 1888 medverkat i grundandet av diamantbolaget De Beer.

Den forne Uddevallabon kom att arbeta vid bolaget under många år.

Ernst Nomell var mån om att skicka gåvor till hemstadens museum.

Ur handskrivna katalogen 1957-1958:

Träskulptur; hönsfågel.

H. 15 cm.

Smal hals, kam på huvudet, mkt. stor, släpande stjärt. Hel

Infödingsarbete, Sydafrika.

Kontinent: Afrika

Träfiguren föreställer en hjälmpärlhöna, latin Numida meleagris, engelska Helmeted Guineafowl.

Ur Nationalencyklopedin, NE.se 2005: Hjälmpärlhöna

Hjälmpärlhöna, Numida meleagris, art i fågelfamiljen pärlhöns. Den blir 60-65 cm lång och är mörkgrå med runda vita fläckar på såväl kropp som vingar. Huvud och hals är kala, halsen blågrå och kinderna vita. Två små röda flikar finns under hakan, och på hjässan finns en brun, 2-4 cm hög benkam täckt av hornämne. Arten lever i flockar, ibland på flera hundra fåglar, i öppet landskap från halvöknar till skogsbryn i Afrika s. om Sahara. Den finns möjligen kvar också i Marocko. Hjälmpärlhöna är allätare men livnär sig framför allt av växtföda, bl.a. rötter, frön och skott. Den hålls som tamfågel i många områden utanför Afrika och har även utplanterats i lämpliga miljöer. Några helvita stammar och en del andra färgvarianter har utvecklats under domesticeringen. Hjälmpärlhönans fjädrar används till vissa typer av fiskeflugor.

Ernst William Nomell var ett av tio barn son till grosshandlarparet Johan August Nomell och Elise, f. Kullgren i Uddevalla.

Han arbetade som ingeniör vid diamantbolaget De Beer i Kimberley.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to