1
4
100
Cylindriskt kärl med hänkel. Vit med en handmålad blomranka i rött, grönt och svart runt muggen. På in- och utsida av mynningen är det en smal svart rand och på hänkeln är det röda "blad". Ölost (ölsupa eller ölsoppa) är en traditionell bohuslänsk dryck som bygger på svagdricka och mjölk som kokas och vispas. Det var en vanlig rätt till kvällsmat; man drack den varm och åt bröd till. Ur Nils Keylands Svensk Allmogekost, Stockholm 1919, sidan 36: "Ölost skulle alltid gamla folk ha när det var gästabud. Man kokade upp mjölk och hade svagdricka i, så att mjölken skar sig". Många tyckte att det inte var så gott med ölost, de kallade den olust. Det fanns ett talesätt: "Ölost gör inte många glada." Recept ur Kokbok från Göteborgs Skolkök, 1916: Ölost: 3 kkp svagdricka, 1 1/2 liter mjölk, 1-2 tsk socker. Mjölken påsättes och får ett uppkok, avlyftes från elden, varpå det uppvärmda drickat tillslås under stark vispning. Om så önskas smaksättes den med socker. Ur Bonniers kokbok från 1960: Ölost: 1 liter svagdricka, 6 äggulor, 2 dl mjölk, 1 bit ingefära, socker, salt. Svagdrickat kokas (ev. tillsammans med mjölken). Äggulorna vispas och rörs ned i svagdrickan under fortsatt vispning. Avsmakas med socker, salt och ingefära. Ur handskrivna katalogen 1957-1958: Ölostmugg, Rött och grönt Mynningsdiam. : 12,1. H: 12,5. Vitt porslin med blommor i färg. Föremålet helt. Lappkatalog: 62
Photo: Bohusläns museum
Cylindriskt kärl med hänkel. Vit med en handmålad blomranka i rött, grönt och svart runt muggen. På in- och utsida av mynningen är det en smal svart rand och på hänkeln är det röda "blad". Ölost (ölsupa eller ölsoppa) är en traditionell bohuslänsk dryck som bygger på svagdricka och mjölk som kokas och vispas. Det var en vanlig rätt till kvällsmat; man drack den varm och åt bröd till. Ur Nils Keylands Svensk Allmogekost, Stockholm 1919, sidan 36: "Ölost skulle alltid gamla folk ha när det var gästabud. Man kokade upp mjölk och hade svagdricka i, så att mjölken skar sig". Många tyckte att det inte var så gott med ölost, de kallade den olust. Det fanns ett talesätt: "Ölost gör inte många glada." Recept ur Kokbok från Göteborgs Skolkök, 1916: Ölost: 3 kkp svagdricka, 1 1/2 liter mjölk, 1-2 tsk socker. Mjölken påsättes och får ett uppkok, avlyftes från elden, varpå det uppvärmda drickat tillslås under stark vispning. Om så önskas smaksättes den med socker. Ur Bonniers kokbok från 1960: Ölost: 1 liter svagdricka, 6 äggulor, 2 dl mjölk, 1 bit ingefära, socker, salt. Svagdrickat kokas (ev. tillsammans med mjölken). Äggulorna vispas och rörs ned i svagdrickan under fortsatt vispning. Avsmakas med socker, salt och ingefära. Ur handskrivna katalogen 1957-1958: Ölostmugg, Rött och grönt Mynningsdiam. : 12,1. H: 12,5. Vitt porslin med blommor i färg. Föremålet helt. Lappkatalog: 62
Photo: Bohusläns museum
Cylindriskt kärl med hänkel. Vit med en handmålad blomranka i rött, grönt och svart runt muggen. På in- och utsida av mynningen är det en smal svart rand och på hänkeln är det röda "blad". Ölost (ölsupa eller ölsoppa) är en traditionell bohuslänsk dryck som bygger på svagdricka och mjölk som kokas och vispas. Det var en vanlig rätt till kvällsmat; man drack den varm och åt bröd till. Ur Nils Keylands Svensk Allmogekost, Stockholm 1919, sidan 36: "Ölost skulle alltid gamla folk ha när det var gästabud. Man kokade upp mjölk och hade svagdricka i, så att mjölken skar sig". Många tyckte att det inte var så gott med ölost, de kallade den olust. Det fanns ett talesätt: "Ölost gör inte många glada." Recept ur Kokbok från Göteborgs Skolkök, 1916: Ölost: 3 kkp svagdricka, 1 1/2 liter mjölk, 1-2 tsk socker. Mjölken påsättes och får ett uppkok, avlyftes från elden, varpå det uppvärmda drickat tillslås under stark vispning. Om så önskas smaksättes den med socker. Ur Bonniers kokbok från 1960: Ölost: 1 liter svagdricka, 6 äggulor, 2 dl mjölk, 1 bit ingefära, socker, salt. Svagdrickat kokas (ev. tillsammans med mjölken). Äggulorna vispas och rörs ned i svagdrickan under fortsatt vispning. Avsmakas med socker, salt och ingefära. Ur handskrivna katalogen 1957-1958: Ölostmugg, Rött och grönt Mynningsdiam. : 12,1. H: 12,5. Vitt porslin med blommor i färg. Föremålet helt. Lappkatalog: 62
Photo: Bohusläns museum
Cylindriskt kärl med hänkel. Vit med en handmålad blomranka i rött, grönt och svart runt muggen. På in- och utsida av mynningen är det en smal svart rand och på hänkeln är det röda "blad". Ölost (ölsupa eller ölsoppa) är en traditionell bohuslänsk dryck som bygger på svagdricka och mjölk som kokas och vispas. Det var en vanlig rätt till kvällsmat; man drack den varm och åt bröd till. Ur Nils Keylands Svensk Allmogekost, Stockholm 1919, sidan 36: "Ölost skulle alltid gamla folk ha när det var gästabud. Man kokade upp mjölk och hade svagdricka i, så att mjölken skar sig". Många tyckte att det inte var så gott med ölost, de kallade den olust. Det fanns ett talesätt: "Ölost gör inte många glada." Recept ur Kokbok från Göteborgs Skolkök, 1916: Ölost: 3 kkp svagdricka, 1 1/2 liter mjölk, 1-2 tsk socker. Mjölken påsättes och får ett uppkok, avlyftes från elden, varpå det uppvärmda drickat tillslås under stark vispning. Om så önskas smaksättes den med socker. Ur Bonniers kokbok från 1960: Ölost: 1 liter svagdricka, 6 äggulor, 2 dl mjölk, 1 bit ingefära, socker, salt. Svagdrickat kokas (ev. tillsammans med mjölken). Äggulorna vispas och rörs ned i svagdrickan under fortsatt vispning. Avsmakas med socker, salt och ingefära. Ur handskrivna katalogen 1957-1958: Ölostmugg, Rött och grönt Mynningsdiam. : 12,1. H: 12,5. Vitt porslin med blommor i färg. Föremålet helt. Lappkatalog: 62
Photo: Bohusläns museum
Accept license and download photo