100
Föremålet visas i basutställningen Uddevalla genom tiderna, Bohusläns museum, Uddevalla. Rund hög gryta med indragen öppning. Den har två öron upptill vid kanten samt står på tre fötter. Genom öronen löper järntråd runtom som förstärkning. Svart matt färg, upptill glättad och det gäller även dekoren på utsidan. Dekoren består av en zig-zag linje överst och åtta randiga ovaler runtom. Invändig dekor i form av fyra ovaler bestående av en mängd ringar i olika storlek. Ett flertal mindre sprickor runtom. Jydepottan är exempel på ett keramikkärl som långt in i historiskt tid tillverkades genom tummning eller genom att ringla en "lerorm". Fortfarande på 1800-talet tillverkades Jydepottor på Jylland på detta sätt. Kärlet är alltså inte drejat utan uppyggt för hand. Under förhistorik tid tillverkades alla kärl efter denna teknik. Först under medeltiden börjar man tillverka keramik genom drejning i vårt område. Jydepottan var ett matlagningskärl som användes över öppen eld. Litteratur: Wahlö, Claes: Köksdon. Om grytor. Kulturen, årsbok 1985, se bild s. 113. Ur handskrivna katalogen 1957-1958: Svart gryta av lera Mynningsdiam: 20. H: 20 2 handtag och 3 fötter. Två mindre sprickor. Lappkatalog: 63 Hugo Hallgren var son till salteriidkaren och handelsmannen Johan Jacob Hallgren och Emelia Gerle. Företaget började sälja brissling på 1850-talet och 1864 startade man konservfabrik på Gullholmen som senare döptes till J. J. Hallgren & Söner. Sönerna var Gustav Richard, f. 1858 och Oscar Hugo, f. 1867. Här introducerades flera nyheter inom ansjovisindustrin, bl a Sveriges första skinn- och benfria delikatessill. Företaget var också först med att lägga in ansjovis i hermetiskt slutna kärl av bleckplåt. 1898 köptes Hallgrens konservfabrik upp av det nybildade storföretaget AB Sveriges Förenade Konservfabriker (SFK). 1901 flyttade Hugo Hallgren till Ellös där han startade en ny konservfabrik. För uppgifter om förvärvet, se UM5155.
Photo: Bohusläns museum
Accept license and download photo