Mugg

2 comments

  • Jag har en sån mugg, blev mest intresserad på grund av bilden. Undrar var den kan komma ifrån. Vi har i familjen hundar av rasen Affenpinscher och har tidigare haft Borderterriers. Då vi hade Borders tyckte vi att den större hunden på bilden såg ut som en sådan. Nu har vi tittat noggrannare och ser att den lilla råttjagande hunden under stolen ser ut som en Affenpinscher. Vi är mycket intresserade av att få reda på allt om förlagan till bilden. Sen.... Vår mugg ( använd i 50 år som pennförvarare) är mycket smutsig, sprucken och med en bit ur kanten, lagad . Hur kan jag åtminstone få den ren? Vågar jag tvätta med vatten och diskmedel.

  • Hej! Jag kan tänka att det är en norsk målning från 1800-talets mitt som använts som förlaga till muggens mönster. Hör med norska konstmuseum om någon känner till motivet. Du finner flera med äldre konst under www.digitaltmuseum.no

    Vad gäller rengöring av muggen som missfärgats med en blandning av blyerts och kulspets så var det ingen enkel fråga. Om muggen har en krackelerad glasyr så är alla flytande lösningsmedel olämpliga att använda vid missfärgning av detta slag. ”Smutsen” kommer att dras ner i sprickorna och under glasyren. Blyerts innehåller mestadels kolpartiklar – olösligt i de lösningsmedel som vi har tillgängliga runt oss. Färg från kulspetspennor kan vara lösning i etanol, men det är olämpligt om glasyren är skadad.

    Börja med att dammsuga och testa mjukt suddgummi på smutsade ytan. Kolla i förstoringsglas om det finns mikrosprickor i glasyren. Stoppa där om förändringen var minimal. Hör istället med konservatorsateljé som arbetar med glas och keramik om åtgärd är möjlig.

    Förebyggande tips för andra pennmuggar: Skär ut en kartongform och lägg den botten av muggen som skydd mot stoff och färg.

Leave a comment or send an inquiry

Select the images you want to order

Share to