Föremålet visas i basutställningen Uddevalla genom tiderna, Bohusläns museum, Uddevalla.

Kjol av brungrått kypertvävt ylletyg, med två veck och knäppning fram med sju knappar av konstharts. Linning med fyra cm brett spänstband. Knäppes med två hyskor med hakar. Fyra cm brett skärp och 105 cm långt, fastsättes med tre st hällor. Skärpet är försett med läderbelagd sölja.

Uppgifter hämtade från UM25147:

Brita Svensson född i Uddevalla 1920. Uppväxt på Backevägen 2, Uddevalla. Började hösten 1941 på sjuksköterskeutbildning i Uppsala. Under hösten 1941 praktiserade eleverna vid utbildningen på ett sjukhus. Om de ansågs lämpliga att fortsätta utbildningen fick de köpa sig en uniform. B.S köpte sin i november 1941. Till uniformen köptes en hatt med vit bård med ett blått kors i nederkanten samt en lång slöja. Slöjhatten är ej bevarad. Hatten kunde beställas efter sista terminen på utbilningen. Uniformen användes både under och efter utbildningen. De första åren efter sin utbilning arbetade B.B. på Södersjukhuset i Stockholm (SÖS). Kläder skickades till Centraltvätten i Stockholm för tvätt. Dambindorna är märkta med tvättnummer.

När B.S. började sin utbildning stog det angivet att eleverna skulle ha 12 stycken dambindor i stickad bomullsgarn samt en tvättpåse.

B.S arbetade under sitt yrkesverksamma liv i Stockholm och andra orter i Sverige. 1955/56 tog hon sin distrikssköterskeexamen i Tomteboda. Men hon kom aldrig att arbeta som det.

Hon var barnhemsföreståndare på spädbarnshemmet på Spelmansberget i Uddevalla åren 1965 - 1969. Åren 1969 - 1984 tjänstgjorde hon vid Munkedals sjukhem. Pensionerad 1984.

År 1959 började sjuksköterskor att använda vita klänningar och rockar. B.S beställde sin på PUB i Stockholm.

När B.S tog sin distriksköterskeexamen köpte hon en s.k. fältuniform som skulle användas då man inspekterade distrikten. Uniformen är skänkt till museet.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to