471 Tillverkningstid 1800-1850?

En våd av ett täcke (resterna av en mittsöm finns) med varp och boteninslag av lingarn och mönsterinslag av entrådigt ullgarn.

Helmönstrat, med mönster i 17 X 22 cm stora rutor, omväxlande mörka och ljusa. I de ljusa rutorna ligger större delen av mönsterinslaget på avigsidan så varpens ljusa färg syns mer. Mönsterinslaget är inskyttlat i en tämligen oregelbunden randning med färgerna mörkbrunt, svagt gröntonat blått, ljust rödgult, mycket ljust rött (rosa), gråtonat gult (senapsgult) och ljust gråbeige.

På etikett, fastnäst vid ena sidan, står: "Tillhör Gbgs och Bohusläns Hemslöjdsförening fr Harestad", "Opphämta Spegeltäcke No 57 En trasig halva (ovanl vackra färger)".

Spegeltäcke är en bohuslänsk benämning på denna typ av upphämtatäcke med rutor sk speglar. Kallas också Västgötatäcke och såldes av kringvandrande knallar. Men "spegeltäcken" har även vävts i Bohuslän.

Mycket slitet och trasigt. Stora hål och bristningar. Kanterna på väg att trasas upp. Mörknat.

Litteratur:

Berg, Kerstin. Selma Johansson - väverska och hembygdsforskare i Södra Bohuslän, Skrifter utgivna av Bohusläns museum och Bohusläns hembygdsförbund Nr 41, Uddevalla 1991, sid 178-186.

Lychou, Kerstin, Hemslöjd och folkkonst i Bohuslän, Warne förlag AB, Partille 1996, sid. 156-160.

Sekora, Ann-Britt, Upphämta i Bohuslän (uppsats vid enstaka kurs i vävning Vt 1981, Institutionen för slöjd och hushållsvetenskap, Göteborg).

För ytterligare uppgifter om givaren se UM016001.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to