410 Mått/Vikt SE FRITEXTEN

Detta är ett av tre segel som tillhör optimisten. Detta är ett av två hårdvindsställ som båten ursprungligen utrustades med.

Det andra Marinex-seglet sitter uppe på väggen hos en tidigare ägare. Firman Marinex på Marstrand är en av de största tillverkarna av segel till optimistjollar.

Seglets mått: H 2700, B 1890 mm, avstånd mellan halshorn och fallhorn 15700 mm, mellan fallhorn och pikhorn 1140 mm, mellan pikhorn och skothorn 2790 mm, mellan skothorn och halshorn 1870 mm.

Seglet består av fem sammansydda våder som är likade runtom.

I hals-, skot- och fallhorn sitter kraftiga öljetter i galvaniserad koppar. I pikhornet sitter en enklare ögla som utgör del av likningen. Seglet är förstärkt med brättningar runt hornen. Längs mastliket sitter 6 små öljetter av koppar med tunna nylonsnören, litslinor, för fastsättning i masten.

Seglet är avsett för två lattor. Lattorna saknas.

Märkning: Under babordssidans pikhorn är seglet märkt med svart tuschpenna utmed akterliket "MARINEX II 1-10 8875", centralt i pikhornets brättning sitter en svart rund stämpel med texten "S.HENNINGSSON.SS WESTGÖTARNE.LIDKÖPING" med Lidköpings rådhus som logo i mitten. På styrbordssidans motsvarande del står "MARINEX II 8875" med svart tuschpenna. På båda sidor är seglet märkt med en pålimmad optimistlogo i svart segelduk, därunder "S-8875" i blå, kursiverade versaler. Bokstäver och siffror är pålimmade på båda sidor. På seglets babordssida vid halshornet sitter segelmakarens runda logo i svart med texten "MARINEX" och en stiliserad bild av en bermudarigg. Logon är påsydd med sicksack stygn. Runt logon sitter ett flertal stämplar från olika kappseglingar, dessa är klassningsstämplar som seglet märktes med i samband med inmätning av seglet inför tävlingarna.

Stämplarna är: två runda blå stämplar "Segelsällskapet Gullmar. Kl Lysekil", en svart rektangulär stämpel "DSO", övrigt oläsligt, i svart stämplat texten "JSM 89 TIMAN", d v s Junior SM 1980,

i svart stämplat texten "SSW 81" i svart, en rund stämpel med texten "SS WESTGÖTARNE I LIDKÖPING" med Lidköpings rådhus som logo i mitten.

Seglet har på varje sida 20 cm från mastliket och 148 respektive 52 cm från bomliket två runda svarta lappar med, på babordssidan ett rött snöre i syntetgarn hängande nedåt och på styrbordssidan den under lappen med ett grönt snöre i syntetgarn, den övre lappen med ett rött snöre i syntetgarn. Detta kallas "tell-tails", eller "berättarsnören", alltså istället för vimplar eller windex som visar rådande vindriktning.

Seglet har några fettfläckar.

603 Det andra Marinex-seglet sitter uppe på väggen hos en tidigare

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to