410 Mått forts.: Ämlängd 24 cm.

Röd kappa i kraftigt, kypertvävt ylletyg för flicka, ca två år. Lodenrock-modell med raglanskärning, rundad krage, mittsöm bak med dekorsöm och bälgveck från mitten och ner, knäppning fram av kappans övre halva med fyra guldfärgade metallknappar och fyra knapphål, två ficklock utan fickor. Vitt konstsidenfoder och upphängningshälla i nacken bak i samma tyg. Rött sidenband döljer insidans fåll nedtill, rött bomullsband döljer insidans fåll vid ärmslutet.

Kappan är hemtillverkad av köpt tyg och kappan är nedsläppt en gång. Fodret är tidigare använt till ett annat plagg att döma av nålhål från tidigare söm samt smutsrand efter fållvikning.

Kappan var ej ett vardagsplagg utan användes när flickan skulle vara lite finare.

Kappan ingår i en gåva med hemtillverkade barnkläder från 1950-talet; rock, kappa och klänning vilka är tillverkad av givaren till hennes barn, en pojke f. 1952 och en flicka, f. 1953. Familjen bodde på Hensbacka på 1950-talet. Givaren var hemmafru och arbetade senare som husmor på Hensbacka. Maken arbetade inom ett skogsföretag.

Några veckor varje förvår och höst brukade givaren ägna åt att sy till barnen, även till mannen till viss del. Hon tyckte att det var roligt att sy, det fanns inte så mycket barnkläder att köpa på 1950-taleten och man sparade en del pengar. Givaren stickade även sockar, vantar mössor och jumprar till barnen.

Givaren hade en Husqvarna symaskin med spak för benet. Ibland åkte hon och barnen hem till mormor så att givaren verkligen skulle kunna sy ifred när mormor såg till barnen. Givaren gick också några sykurser.

Idag skulle givaren aldrig drömma om att idag sy plagg till sig själv. Det är billigare att köpa och det är inte längre lika roligt att sy. Däremot syr hon dockkläder till barnbarnens Barbiedockor.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to