Mått forts.: Kjolvidd: 105 cm.

Ärmlös bomullsklänning med liv i ljusblått bomullstyg och kjol bardotrutig bomull i blått och vitt för flicka, ca sex år. Slätt liv med två insparningar fram, öppning med fyra vita knappar med knapphål samt två insparningar bak. Rund halsringning och dragkedja i vänster sida. Rynkad kjol med bred fåll, nederkanten dekorerad med vitt kantband i engelsk brodyr. Hals- och ärmringningar kantade med rutigt tyg på skrå.

Klänningen är hemtillverkad av köpt tyg.

Klänningen var ej ett vardagsplagg utan användes när flickan skulle vara lite finare.

Klänningen ingår i en gåva med hemtillverkade barnkläder från 1950-talet; rock, kappa, och klänning och är tillverkad av givaren till hennes barn, en pojke f. 1952 och en flicka, f. 1953. Familjen bodde på Hensbacka på 1950-talet. Givaren var hemmafru och arbetade senare som husmor på Hensbacka. Maken arbetade inom ett skogsföretag.

Några veckor varje förvår och höst brukade givaren ägna åt att sy till barnen, även till mannen till viss del. Hon tyckte att det var roligt att sy, det fanns inte så mycket barnkläder att köpa på 1950-taleten och man sparade en del pengar. Givaren stickade även sockar, vantar mössor och jumprar till barnen.

Givaren hade en Husqvarna symaskin med spak för benet. Ibland åkte hon och barnen hem till mormor så att givaren verkligen skulle kunna sy ifred när mormor såg till barnen. Givaren gick också några sykurser.

Idag skulle givaren aldrig drömma om att idag sy plagg till sig själv. Det är billigare att köpa och det är inte längre lika roligt att sy. Däremot syr hon dockkläder till barnbarnens Barbiedockor.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to