Föremålet visas i basutställningen Uddevalla genom tiderna, Bohusläns museum, Uddevalla.

394 Landskap: Bohuslän

594 Landskap: Bohuslän

503 Kön: Man

Mått Kavaj: L 79, ärmlängd 49 cm , Byxa: L 111, beninnerlängd 80 cm, Väst: L 60 cm.

Bonjour är givarens benämning på plaggen.

Högtidsdräkt av svart ylletyg, kläde, bestående av tre delar: UM27508:1 kavaj, UM27508:2 byxa och UM27508:3 väst, tillverkad på Tigerfabriken i Uddevalla.

UM27508:1 Kavaj: Lätt insvängd enkelknäppt kavaj, kragens slag av ett blankt cellulosamaterial, en halvkupolformad sydd knapp/knapphål. På insidan sitter en knapp med längre hals som kan knäppas i samma knapphål så att man får erhåller ett "dubbelknapps-utseende". Två infällda fickor i midjehöjd och en bröstficka.

Sprund med tre sydda knappa längst ner på varje ärm.

Foder av svart satinvävt bomullstyg med två infällda fickor, en på vardera sida. Fodret i ärmarna är av vitt satinvävt tyg.

Två extraknappar, en större och en mindre, isydda på insidan av vänstersidans slag.

Hank av bomullstyg i nacken på kragens insida samt under denna en mönstervävd svart etikett, 5,0 x 5,1 cm, med en gul, vit och svart tiger och firmamärket "Tiger" ståtande.

UM27508:2 Byxa: Långbyxor med raka ben och blanka mönstervävda bandgarneringar längs sidsömmarna, två infällda fickor i högst upp i sidsömmarna, en infälld ficka på höger bakstycke, fickpåsar av vitt satinbomullstyg; gylfen knäppt med fyra knappar/knapphål samt hyska och hake ("Trade mark" instansat), en extra knapp fastsydd i gylfen högst upp mot linningen.

Sex formgjutna hängsleknappar med texten "FOR GENTLEMEN" sydda i linningen. Ett litet sprund baktill i midjan med infällt mörkt bomullstyg. Även en hängare av ljust bomullstyg isatt här på linningens insida.

UM27508:3 Väst: Framstycke av ylle knäppes med fyra sydda knappar/knapphål, djup u-formad ringning - kragen också med rundad form, 2 x 2 infällda fickor.

Bakstycke av svart merciserad bomullssatin, delvis påsydd slejf sammanhållen med ett blånat metallspänne.

Vitt satinvävt bomullsfoder.

Högtidsdräkten har tillhört Valter Jacobsson, f. 1903-1947. Han var fiskare, bosatt i Utby i Herrestad.

Dräkten är inköpt för att bäras vid högtidliga tillfällen såsom begravningar, festligheter och andra begivenheter. Givaren kan inte erinra sig något speciellt tillfälle, hon var liten då pappan gick bort.

Plaggen är inköpta på 1930-talet i Uddevalla, troligen på J. A. Hagberg Herrekipering och möjligen i samband med brukaren giftermål 1931.

Det finns inga foton på fadern iförd dräkten, ej heller är skor eller skjorta kvar.

Valter Jacobsson hade ett vadlag tillsammans med en bror och en svåger. Vadlaget hette "Hejingarna". Valter ägde fiskebåten som hette "Lilian", UA 29. Den låg för ankars ute i Havstensfjorden mellan Långholmen och Kollholmen, och man rodde ditut i mindre båt.

Fångsten landades inne i Uddevalla. I samband med det övernattade man ombord.

Givaren fick som barn ibland vara med på dessa turer och det var jätteroligt.

I gåvan ingick också en byxgalge av björkträ med texten:

J. A. HAGBERG

TEL. 10429

UDDEVALLA

HERRKONFEKTION

HERREKIPERING

Tigermärkets grundare, Schwartzman & Nordström, började sin verksamhet inom herrkonfektionsbranschen den 1 oktober 1903. Företaget expanderade i rask takt och sysselsatte i mitten av 1900-talet över tusen personer. Under sent 1900-tal blev dock konkurrensen från tillverkningsföretag i låglöneländer påtaglig och det var inte längre försvarbart att tillverka kläder i Uddevalla och produktionen flyttades utomlands.

Ang. företaget historia, se uppgifter på UM26952, ang. företagsnamnet "Tiger", se uppgifter på UM25266.

Se Bilagepärmen UM25268 för tidningsartikel om nedläggningen av företaget.

Litt: (Aktiebolaget) Schwartzman & Nordström 1903 - 1943. En storindustri i Bohuslän. Festskrift utgiven med anledning av firmans 40-årsjubileum.

Eriksson, Ulf G och Klasson, Gunnar, Historien om Uddevalla, FWförlaget, 1995,

s. 152-153.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to