Torrklosetten består av en kvadratisk, kommodliknande låda med uppfällbart lock samt ett separat ventilationsrör. Torrklosetten är försedd med dekorpanel och är ådringsmålad i ockragult. Lådan har en öppningsbar lucka på framsidan som stängs med en enkel hasp. I kommoden skall ett kärl stå. I locket sitter en behållare för strö, sågspån eller liknande som "automatiskt" strös över tunnans innehåll i samband med att man stänger locket. Locket öppnas med en svarvad träknopp. På lockets insida står "Tidaholms Bruk Patent". På baksidan sitter nedre delen av ett ventilationsrör av bleckplåt för fast anslutning till ventil i det utrymme klosetten har stått, UM027654:2.

Klosetten har stått på andra våningen i Thorburns sommarvilla på Rörvik vid Sunningen, en strandfastighet vid Byfjorden. Huset uppfördes 1917 i jugendstil och ritade av Arthur Brattberg. Charles Thorburn, som var konsul i Uddevalla och ägare av Ångsbåts-aktiebolaget Bohuslänska kusten ville ha ett sommarställe nära Uddevalla.

Sommarhuset, i tre våningar med valmat tak samt en lanternin, utrustades med rinnande vatten och kakelugnar. Övervåningens sju sovrum utrustades samtliga med tvättkommoder. Torrklossetten var placerad i en långsmal garderob på andra våningen, ca L 1.20 x B 0.80 meter. Väggarna var klädda med omålad pärlspontpanel till 3/4-dels höjd, ett högt placerat, öppningsbart fönster fanns utmed väggen mot korridoren, golvet var klätt med korkmatta. På tomten låg också ett utedass.

För ytterligare upplysningar om byggnaden, se nedan.

Litteratur:

Thorburn-Macfie Släktkrönika (1979), artikel om Rörvik.

Kulturhistorisk inventering av Uddevallas ytterområden, s. 35-36, Bohusläns museum (1989).

Josefsson, Lisa. Thorburns sommarvilla, stuga, ladugård och bodar. Ditrix (1997).

Föremålet ersätter gallrade UM71.24.001 vilket överfördes 3 december 2001 till Tidaholms museum.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to