Isskåp av vitmålad, svag blåmarmorerad träpanel med sidor av pärlspont, insida av bleckplåt samt refflade hyllor av glas. Isskåpet är överst försett med ett uppfällbart och isolerat lock som täcker en behållare av bleckplåt för förvaring av isen. Nertill på skåpets framsida sitter en kran för avtappning av smältvatten.

På skåpets framsida sitter en kolorerad rund metallskylt med texten "Tillverkare: AB Julius Slöörs Jern & Redskapshandel Stockholm Sverige". "117" schablonmålat med svart vid ovankanten. "No 1398" schablonmåat vertikalt längst ner. 73 cm från skåpets nedre kant finns ett ventilationshål med metallnät. Baksidan har samma typ av målade brädor som sidorna.

Isskåpet har stått på i matkällaren i Thorburns sommarvilla på Rörvik vid Sunningen, en strandfastighet vid Byfjorden. Huset uppfördes 1917 i jugendstil och ritade av Arthur Brattberg. Charles Thorburn, som var konsul i Uddevalla och ägare av Ångsbåts-aktiebolaget Bohuslänska kusten ville ha ett sommarställe nära Uddevalla.

Sommarhuset, i tre våningar med valmat tak samt en lanternin, utrustades med rinnande vatten och kakelugnar. Övervåningens sju sovrum utrustades samtliga med tvättkommoder. En torrklossetten var placerad i en långsmal garderob på andra våningen. På tomten låg också ett utedass.

För ytterligare upplysningar om byggnaden, se litteratur nedan.

Litteratur:

Thorburn-Macfie Släktkrönika (1979), artikel om Rörvik.

Kulturhistorisk inventering av Uddevallas ytterområden, sidorna 35-36, Bohusläns museum (1989).

Josefsson, Lisa. Thorburns sommarvilla, stuga, ladugård och bodar. Ditrix (1997).

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to