Vit likkista av trä för barn bestående av underdel och lock. På längden är kistan avsmalnande vid fotänden och på bredden konisk med den bredaste och högsta partiet vid huvudänden. Kistlocket i form av sadeltak med en brädas bredd med avvalmade gavlar. Kistan är målad med vit limfärg. Lockets nederkant är prydd med en urfräst dekorlinje och kanterna med en profilerad list. Fyra profilerade kistfötter. Fyra skruvhål på lockets långsidor prydda med en rund, utsirad "manschett" av formpressad tunn metallplåt, samt till denna en formgjuten metallskruv med dekorerade ändar i form av kors. Locket går inte att öppna.

Kistan är en av fem som fanns lagrade på övervåningen till en snickarbod i Grundsund. De två vuxenkistorna stod på golvet. Den vita kistan var förpackad i kraftpapper. De tre barnkistorna stod placerade på rad uppe på takstolen. Det är troligt att tillverkaren beställde kistdekorationer, handtag och kistfötter från annat håll.

Se även foton i Bohusläns museums fotoarkiv; UMFA54429:62, 73 med exempel på hur barnkistor kunde smyckas med blommor och svep.

För ytterligare uppgifter om kistorna, försäljningen och om tillverkaren, se UM27759.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to