Föremålet visas i basutställningen Kustland, Bohusläns museum, Uddevalla.

* Förvärvat från, forts.: industri, Evja Stenbrott

594 Landskap Bohuslän

503 Kön Man

412 Tillstånd vid förvärvet Obegagnat

Mejsel med åttkantigt snitt, 190 mm lång. Eggen är 9 mm bred och består av en speciallegering innehållande bl a kobolt. Avrundad nacke med platt slagyta. Skyddslackad.

Mejseln används tillsammans med portugishammaren (UM27813) för finbearbetning av granitens yta. Där det finns knölar eller kanter på en rå naturyta, används pikmejseln för att slå bort dessa. Pikmejselns är förbrukad när spetsen är nedsliten. Om härdningen är mindre bra kommer pikmejseln snabbt "att korta sig" och bli oanvändbar.

Detta handverktyg är, liksom de övriga, stenhuggarens eget som genom användning formas efter individuell teknik och smak. Varje stenhuggare slipar sin pikmejsel på eget sätt. Smeden Sven Börjesson på Gerlesborg är dock den som "smider om och vässer verktygen".

Det finns olka standarder för hur stora knölarna får vara på en rå naturyta. Efter bearbetning med pikmejseln går stenhuggaren över ytan med krysshammare. Därefter är ytan färdigbearbetad. Tekniken kallas finhuggeri. Detta är det sista momentet vid tillverkning av t ex stolpar.

Företaget Rebit startades 1945 av två bröder som för några år sedan sålde företaget vidare. Man ingår numera i Atlas Copco som en "produktionsenhet".

För information om Evja Stenbrott och insamlingen, se vidare UM27813.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to