Föremålet visas i basutställningen Uddevalla genom tiderna, Bohusläns museum, Uddevalla.

Välarbetad ljusbrun ulster med rakt iskuren ärm och sjalkrage med knapphål på ena slaget. Fickor med ficklock. Fickan invändigt klädd med gult tyg, ficklocket med fodertyget. Extra myntficka inuti högra fickan. Långt sprund baktill.

Tre benliknande knappar av plast.

Delvis sliten och har tappat formen.

Vinrött foder. Smal vävd svart etikett i nacken med texten

MADE IN SWEDEN

En bröstficka i vardera insidan. Utanpå den vänstra vävd brun etikett med texten

PURE CAMEL HAIR

opf QUALITY

AND WOOL

Utanpå högra bröstfickan svart vävd etikett med vit text:

TIGER

SCHWARTZMAN OF SWEDEN

MADE IN SWEDEN

I Uddevalla gick denna sortens plagg under benämningen "Thordénrock". Uddevallavarvets grundare, skeppsredaren Gustaf B Thordén, bar denna sortens ytterplagg ett antal år under 1950-talet och 1960-talets början.

Givaren är född i Kville och började sin yrkesbana som charkuterist. Han drev butik tillsammans med sin bror i Lysekil.

Han arbetade sedan 37 år på Tiger och var där en profil. Han var mycket engagerad i företagets idrottsverksamhet. Han finns med i Tigerglimten.

Rocken är av den finaste ullkvalitet som går att uppbringa. På förtaget talade man med vördnad om hur mycket bara tyget kostade. Sonen Göran började använda pappans rock på 1970-talet, han tyckte den var häftig. Han är kortare till växten än pappan så denne tog med rocken till fabriken och fick ärmarna upplagda. En slitrand syns på insidan ärmen.

På senare år har Göran använt rocken när han klätt ut sig till tomte.

Göran arbetade också på Tiger, mellan åren 1962 - 1967. Han började som springpojke. Var på säljavdelningen, inte i själva produktionen. Han arbetar idag med marknadsföring.

Göran intervjuar fadern och återkommer med mer material.

Är rocken köpt i personalbutiken?

Rocken är inlämnad i samband med en programkväll på Bohusläns museum kring företaget:

December 2005: Bohusläns museum anordnade en minnenas afton under rubriken

TIGER OF SWEDEN - Uddevalladesign i världen.

Från kvalitetskonfektion till trendmärke.

Tigermärkets grundare, Schwartzman & Nordström, började sin verksamhet inom herrkonfektionsbranschen den 1 oktober 1903. Företaget expanderade i rask takt och sysselsatte i mitten av 1900-talet över tusen personer. Under sent 1900-tal blev dock konkurrensen från tillverkningsföretag i låglöneländer påtaglig och det var inte längre försvarbart att tillverka kläder i Uddevalla och produktionen flyttades utomlands.

Men TIGER OF SWEDEN lever kvar och är idag ett populärt kvalitetsmärke bland ungdomar.

Träffa flera av de personer som jobbade på TIGERs Uddevallafabrik; Ove Eng, verkmästare; Ragnar Molin, planeringschef; Zaid Ilinge, produktionschef; Bernard Cabelduc, exportsäljare och Karl-Anders Torbrant, VD, som tog beslutet att flytta produktionen utomlands m.fl.

Paus med möjlighet att köpa kaffe.

Kom och lyssna, delge Dina minnen och träffa gamla arbetskamrater.

Under aftonen presenterade det numera danskägda företaget Tiger of Sweden sin företagsfilosofi genom företagets ledare VD Roger Tjernberg (en av de som arbetat på gamla Tiger och som lett företaget in/ut i en ny värld).

Ang. företaget historia, se uppgifter på UM26952, ang. företagsnamnet "Tiger", se uppgifter på UM25266.

Se Bilagepärmen UM25268 för tidningsartikel om nedläggningen av företaget och Bilagelådan UM25266-UM25268 för katalogerna Tiger of Sweden Jeans - Spring/Summer 2006 och The Different Cut - Tiger of Sweden - Spring/Summer 2006.

Litt: (Aktiebolaget) Schwartzman & Nordström 1903 - 1943. En storindustri i Bohuslän. Festskrift utgiven med anledning av firmans 40-årsjubileum.

Eriksson, Ulf G och Klasson, Gunnar, Historien om Uddevalla, FWförlaget, 1995,

s. 152-153.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to