Matta med bomullsvarp och med inslag av pastellfärgade bomulls- och ylletrasor i rosa, vitt och ljusmelerade toner. Några breda ränder i grönt och lila.

Mattan är i gott skick. Den kan ha varit längre men avkortats med tiden på grund av slitage.

Trasmattan är tillverkad av Gunhild Andrea Arvidsson (1894 - 1981), Gullholmen 5.13, syssling till Karin, som skänkte det föräldrahem som gjordes till museum, Skepparmuseet på Gullholmen. Ytterligare två systrar finns som idag, varav en lever, f. 1905.

Andreas hem var lika fyllt av saker som föräldrahemmet. En systerdotterdotter ärvde och sålde det mesta på auktion.

Hon var ogift och gick som ung något år på Tyft folkhögskola på 1920-talet. Hon arbetade något i konserven men var annars mest hemmavid. "Arvidssons behövde inte arbeta".

Även sysslingen Anna tillverkade folkdräktsliknande plagg som hon ibland komponerat själv. Dessa kan ses på skyltdockor på museet på Gullholmen.

Systrarna hade också del i gård på Hermanö, "gårdslott", vars lagård idag är Gullholmens konstmuseum.

I 60-årsåldern byggde Andrea en sommarstuga på Hermanö, "Solbacken", vilket alla tyckte var konstigt. Hon vågade dock aldrig övernatta där "eftersom hon var synsk".

En gång gjorde hon illa benet och då hämtade givarens far (jordbrukare på Hermanö) henne i traktorkärran och tog henne hem till "vinterhemmet", det gula huset alldeles intill affären. På detta sätt skjutsade han henne sedan under flera år.

Andrea hamnade på sjukhem 1974. Hon vävde fram till 1960-talet.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to