Barnvagn i funkisstil. Underrede av svängda, mycket kraftiga fjäderstål, hjul med vit gummiskoning. Djup låda av plywood eller liknande material med rundade hörnen, målad i beige lackfärg med dekorränder i mörkare brunt. Invändigt klädd med ljusbrun pegamoid, ett konstlädermaterial, utmed sargen med stoppad vulst och fästat med påspikat bomullsband. Fällbar veckad sufflett av tättvävd bomullsduk, bestruken med ett medium innehållande färg som ger vattenavvisande yta. På sufflettens sidor sitter vikbara förnicklade handtag och runt öppningen är den kantad med dekorvävt vitt bomullsband.

Förnicklat körhandtag, handtagsdelens trärulle klädd med vitt blankt material.

Fotsidan utvändigt märkt med liten metallskylt med texten

WERNERS MÖBLERINGSAFFÄR.

Barnvagnen är inköpt av makarna Anna (1905 - 1974) och Fritjof (1904 - 1968) Karlsson på gården Örtorp i Dragsmarks sn. De hade där ett småbruk på 15 ha.

Vagnen är inköpt hos Werners Möbleringsaffär som antagligen låg i Uddevalla, kanske Lysekil. Man handlade antingen i Lysekil eller i Uddevalla.

Den är inköpt till äldste sonen, Gunnar (f. 1938) och användes också för Sven (f. 1944). Vagnen bäddades då med en mycket tjock halmmadrass. Ett av de medföljande lakanen har använts i vagnen.

När givarnas dotter föddes 1962, ställde farmor Anna åter iordning vagnen och erbjöd den till de nyblivna föräldrarna. Men de slog ifrån sig och ville absolut inte använda den gamla vagnen!

Ur Nationalencyklopedin, NE.se: Pegamoid

Pegamoid - typ av syntetläder på vävunderlag

Ur Svenska Akademiens ordbok: Pegamoid:

av eng. pegamoid, gör fast, ger fasthet åt (jfr PEGMATIT)]

vattentätt, eldfast, pergamentartat Material framställt av en lösning av celluloid i en blandning av etylalkohol, metylalkohol, aceton m. fl. ämnen med tillsats av ricinolja (o. färgämnen) samt använt till överdrag av väv l. papp(er) o. d.; ofta om (ss. läderimitation använd) produkt bestående av väv (l. papp l. papper o. d.) överdragen (överdraget) med dylikt material.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to