Vindö 22 nr 10 ANNOVA levererades sommaren 1968.

ANNOVA är en fin representant för övergången från trä till plast inom båtbyggeriet. Skrovet är tillverkat i glasfiber, men däcket är av teak, och överbyggnad och inredning av mahogny.

Trävirket och hantverket är av högsta kvalitet.

Skrovlängden är 7,10 m och bredden 2,15.

Masten är av aluminium.

ANNOVA är fortfarande i originalskick.

Hon har hela tiden haft en och samma ägare, professor Carl-Gustav Engström med familj.

Vindövarvet, ett av Orustområdets legendariska båtvarv, startades 1926 av Carl Andersson.

Han var både en skicklig hantverkare och konstruktör.

Varvet byggde olika bruksbåtar, men med tiden satsades allt mer på kappseglingsbåtar. Under 1950-talet var Folkbåtar den stora produkten. Just Folkbåten hade blivit en omtyckt familjebåt.

Men många ville ha en något större båt som passade bättre för havssegling. Det ledde till att Carl 1961 konstruerade en båt kallad Vindö 28. Den blev en milstolpe i varvets historia och var den första i raden av olika Vindöbåtar som gjorde varvet välkänt i både Sverige och utomlands.

Erfarenheter av plast fick Vindövarvet från 1960, och det nya etablerades på allvar när man 1965 började producera Vegan. Den var konstruerad av Per Brohäll, och blev oerhört populär. Plastskroven gjordes inte på Vindövarvet, utan köptes in från Lysekils Båtvarv, senare från Lyse Plastprodukter.

När Vindö 22:an levererades hade Carls son Karl-Erik Andersson övertagit uppgiften som varvets ledare, men Carl satt kvar vid ritbordet.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to